• Посилання скопійовано

НБУ розробив вимоги до структури власності надавачів фінпослуг

Проектом положення планується запровадити вимоги до структури власності учасників ринків небанківських фінансових послуг

НБУ розробив вимоги до структури власності надавачів фінпослуг

Національний банк України розробив та оприлюднив для громадського обговорення проєкт "Положення про вимоги до структури власності надавачів фінансових послуг" (далі – Положення), яким планується запровадити вимоги до структури власності учасників ринків небанківських фінансових послуг.

Його потреба зумовлена відсутністю нормативно-правового акту Нацкомфінпослуг або Національного банку, який би встановлював вимоги до структури власності учасників ринків небанківських фінансових послуг.

Дія цього Положення поширюється на фінансові установи, крім банків та кредитних спілок, юридичні особи, що не є фінустановами, але мають право надавати окремі фінансові послуги, а також юридичні особи, які мають намір надавати фінансові послуги (далі – надавачі фінансових послуг).

Набуття чинності Положенням сприятиме прозорості структури власності надавачів фінансових послуг та встановленню чітких інструментів Національного банку щодо їх моніторингу.

Положенням буде визначено чіткий перелік вимог до прозорості структури власності

Положення передбачає чіткий перелік вимог до прозорості структури власності надавачів фінансових послуг. Зокрема, структура власності надавача фінансових послуг є прозорою у разі:

  • відображення інформації про всіх власників істотної участі та ключових учасників ;
  • набуття істотної участі було погоджено Національним банком України або Нацкомфінпослуг;
  • відповідності документів про структуру власності встановленим вимогам;
  • відсутності в структурі власності власників істотної участі, які є резидентами держави-агресора;
  • відсутності в структурі власності  осіб, яким відповідно до вимог законодавства заборонено володіти корпоративними правами та/або здійснювати значний або вирішальний вплив на діяльність надавача фінансових послуг.

Встановлюються ознаки непрозорої структури власності

Національний банк має право визнати структуру власності надавача фінансових послуг непрозорою у разі:

  • недотримання надавачем фінансових послуг вимог щодо прозорості, визначених вище;
  • документи про структуру власності надавача фінансових послуг містять недостовірну інформацію;
  • ненадання надавачем фінансових послуг Національному банку повної та достовірної інформації про використання у своїй структурі власності трастової конструкції;
  • структура власності надавача фінансових послуг є циклічною.

Положенням будуть врегульовані також такі питання:

  • порядок розрахунку розміру участі у структурі власності;
  • порядок подання відомостей про структуру власності надавача фінансових послуг та її оприлюднення на офіційному вебсайті Національного банку та вебсайті надавача фінансових послуг;
  • порядок контролю регулятором та надавачем фінансових послуг відповідності її структури власності до вимог;
  • порядок розгляду питання про визнання структури власності надавача фінансових послуг непрозорою. Такі рішення приймаються колегіально Комітетом з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг.

Врахування особливостей учасників ринків небанківських фінансових послуг

Положення враховує особливості учасників ринків небанківських фінансових послуг та вдосконалює існуючі підходи Національного банку, а саме передбачає:

  • більш спрощені вимоги до подання підтверджуючих документів у разі зміни відомостей про структуру власності;
  • електронну форму як основний спосіб здійснення комунікації з Національним банком;
  • перелік критеріїв, які враховуються Національним банком при встановленні ознак непрозорої структури власності;
  • можливість визначення надавачем фінансових послуг уповноваженої особи (яка не є керівником) для здійснення комунікації з Національним банком.

Строки провадження та реалізацій вимог Положення надавачами фінансових послуг

Із дати набрання чинності цим Положенням надавачам фінансових послуг, на які розповсюджується його дія, необхідно:

  • протягом 2 місяців подати до Національного банку відомості про структуру власності та одночасно оприлюднити їх на власному вебсайті;
  • протягом 5 місяців забезпечити приведення своєї структури власності у відповідність до вимог Положення та подати до Національного банку письмове запевнення про їх відповідність цим вимогам.

Ознайомитися з документами можна за посиланням:

Зауваження та пропозиції до проєкту Положення приймаються до 01.11.2020 року на електронну адресу Національного банку України: NBFI.regulations@bank.gov.ua.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»