• Посилання скопійовано

НБУ проти створення єдиного реєстру банківських рахунків фізосіб та юросіб

НБУ просить профільний комітет Верховної Ради не підтримувати створення єдиного реєстру рахунків фізосіб і юросіб та індивідуальних банківських сейфів

НБУ проти створення єдиного реєстру банківських рахунків фізосіб та юросіб

Національний банк пропонує профільному комітету Верховної Ради не підтримувати створення єдиного реєстру рахунків фізосіб і юросіб та індивідуальних банківських сейфів. Така інформація з'явилась на сторінці НБУ в Facebook.

Створення зазначеного реєстру передбачене законопроєктом №4135 “Про засади антикорупційної політики на 2020-2024 роки”. 5 листопада Верховна Рада ухвалила документ у першому читанні. Згідно із законопроєктом доступ до реєстру планується надати правоохоронним та контролюючим органам.

Національний банк вважає, що пропонований законопроєктом спосіб отримання правоохоронними та контролюючими органами інформації, яка становить банківську таємницю, фактично означатиме нівелювання інституту такої таємниці. Як наслідок, це може призвести до погіршення стану захисту приватної інформації та зниження довіри до банківської системи.

Сьогодні підстави та порядок розкриття банківської таємниці на вимогу правоохоронних та контролюючих органів чітко визначені Законом України “Про банки і банківську діяльність”.

Під час доопрацювання законопроєкту до другого читання Національний банк запропонував народним обранцям виключити положення про створення такого реєстру, безпосередній доступ до якого передбачається надати правоохоронним та контролюючим органам.

Від редакції: Зауважимо, що з огляду на інформацію ВРУ щодо прийнятого 5 листопада законопроекту №4135 та й його тексту про створення єдиного реєстру фіз- та юросіб  та й про розкриття банківської таємниці не має ані слова. Хоча при ІІ читанні може  щось й змінитися. Але головне одне - НБУ не підтримує таку депутатську ініціативу. Чекаємо далі.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»