• Посилання скопійовано

Коментар НБУ щодо рівня інфляції в січні 2021 року

У січні 2021 року споживча інфляція в річному вимірі прискорилася до 6,1% (з 5% у грудні 2020 року). У місячному вимірі ціни зросли на 1,3%

Коментар НБУ щодо рівня інфляції в січні 2021 року

Нацбанк розповідає, що у січні 2021 року споживча інфляція в річному вимірі прискорилася до 6,1% (з 5% у грудні 2020 року). У місячному вимірі ціни зросли на 1,3%. Про це свідчать дані, опубліковані Державною службою статистики України.

Фактична споживча інфляція очікувано вийшла за верхню межу цільового діапазону 5% ± 1 в. п. Водночас вона була дещо нижчою за траєкторію прогнозу, опублікованого в Інфляційному звіті за січень 2021 року. Подорожчання окремих продуктів харчування, палива та тютюнових виробів, а також подальше зростання споживчого попиту формували проінфляційний тиск. Натомість інфляцію стримувало зниження вартості природного газу. Як і очікувалося, запровадження локдауну в січні не мало суттєвого впливу на динаміку цін.

Базова інфляція прискорилася (до 5% р/р з 4,5% р/р у грудні 2020 року).

Збільшились темпи зростання цін на оброблені продовольчі товари (до 5,8% р/р). Як і в попередні місяці, досить стрімко дорожчала соняшникова олія через нижчий урожай соняшнику та підвищення світових цін на олійні культури. Це позначилося на вартості продуктів її переробки: майонезу та спредів. Вищі ціни на сировину та енергетичні ресурси пришвидшили подорожчання борошняних та макаронних виробів. Підвищення цін на сировину також позначилося на вартості м’ясних продуктів. Унаслідок послаблення гривні в попередні місяці та значного споживчого попиту прискорилось подорожчання сирів, рису і продуктів з риби. 

Вищими темпами дорожчали й непродовольчі товари (2,6% р/р). Це також зумовлено значним споживчим попитом та відображенням у цінах слабшої гривні в попередні місяці. Так, у січні зростання вартості побутової техніки, фармацевтичної продукції та автомобілів продовжило прискорюватися, а зниження цін на електроніку дещо сповільнилося. Також очікувано повільніше дешевшав одяг та взуття. Це може пояснюватися меншим впливом сезонного зимового розпродажу на ціни в січні внаслідок перенесення його старту на грудень через січневий локдаун. 

Темпи зростання цін на послуги практично не змінилися (6,8% р/р). З одного боку, посилення споживчого попиту та збільшення виробничих витрат пришвидшили подорожчання туристичних послуг, оренди житла та технічного обслуговування автомобілів. З іншого боку, знизилися темпи підвищення цін на медичні та стоматологічні послуги, а також на послуги кінотеатрів, спортивних закладів, ресторанів, готелів та хімчисток. Це пов’язано зі зменшенням відвідувань цих закладів через січневий локдаун. 

  • Очікувано прискорилося зростання цін на сирі продукти харчування (до 5,5% р/р). Зокрема, скорочення виробництва та зростання виробничих витрат зумовили помітне подорожчання яєць та сповільнили здешевлення курятини. Відчутніше подорожчали цукор та борошно через високі світові ціни та гірші врожаї цукрового буряку та пшениці. Дещо прискорилося зростання цін на фрукти, передусім апельсини, яблука та ківі. Через скорочення запасів темпи зниження цін на овочі борщового набору сповільнилися, хоча вони й залишалися дешевшими, ніж торік. Водночас продовжили дешевшати огірки та помідори через збільшення дешевшої, ніж торік, пропозиції з Туреччини. 
  • Зростання адміністративно-регульованих цін прискорилося (до 11,7% р/р). Планове підвищення акцизів призвело до подорожчання тютюнових виробів. Ціни на алкоголь повернулися до зростання, зокрема через підвищення мінімальних цін на ігристі вина. Через відміну пільгового тарифу для домогосподарств очікувано подорожчала електроенергія. Крім того, Укртелеком підвищив тарифи на послуги місцевого та міжміського зв’язку. Подорожчання газу в попередні періоди вплинуло на вартість гарячої води та опалення. Водночас дещо зменшилися темпи зростання цін на природний газ через зниження тарифів за січень газопостачальними компаніями. 
  • Здешевлення палива сповільнилося (до 4,7% р/р) унаслідок підвищення світових цін на нафту та збереження високого попиту з боку населення. 

У січні споживча інфляція очікувано прискорилася та вийшла за верхню межу цільового діапазону 5% ± 1 в.п. З огляду на вплив низьких минулорічних врожаїв, подорожчання енергоресурсів та подальше зростання споживчого попиту, очікується, що в першій половині 2021 року споживчі ціни продовжать зростати. 

Надалі вплив проінфляційних чинників слабшатиме, що розверне інфляційну динаміку. Завдяки нарощенню пропозиції сільськогосподарської продукції нового врожаю сповільниться продовольча інфляція, а наприкінці року вичерпається ефект низької бази порівняння для окремих товарів. 

Монетарна політика Національного банку також буде спрямована на послаблення фундаментального тиску на ціни з боку стійкого споживчого попиту та на покращення інфляційних очікувань. Як наслідок, наприкінці поточного року інфляція становитиме 7%, але вже в першій половині 2022 року повернеться до цільового діапазону 5% ± 1 в.п.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»