• Посилання скопійовано

Переказ з платіжної картки на банківський рахунок офіційно стане безготівковим розрахунком

НБУ опублікував проєкт своєї постанови щодо удосконалення вимог емісії платіжних карток та їх використання бізнесом. Ним же вводиться правило, що переказ, ініційований з використанням платіжної картки, для зарахування коштів на рахунок отримувача,​ є безготівковим розрахунком

Переказ з платіжної картки на банківський рахунок офіційно стане безготівковим розрахунком

Національний банк України має намір розширити можливості застосування корпоративних платіжних карток. Для цього регулятор планує осучаснити та удосконалити вимоги законодавства щодо емісії платіжних карток та їх використання бізнесом.

Зокрема, Національний банк планує чітко визначити, що:

  • бізнес має право самостійно визначати перелік осіб, які матимуть можливість використовувати корпоративні платіжні картки для розрахунків;
  • переказ, ініційований з використанням платіжної картки, для зарахування коштів на рахунок отримувача,​ є безготівковим розрахунком. 

Окрім того, регулятор планує спростити отримання платіжної картки довіреною особою/представником фізичної особи-власника рахунку. Так, передбачається надати можливість складати довіреність на отримання платіжної картки у відділені банку.

Відповідні зміни містить проєкт постанови Правління Національного банку України «Про внесення змін до Положення про порядок емісії електронних платіжних засобів і здійснення операцій з їх використанням» (далі – проєкт), який регулятор пропонує до обговорення громадськості та бізнес-спільноті.

Зауваження та пропозиції до проєкту приймаються до 17 березня 2021 року на поштову та електронну адресу Національного банку України.

Поштова адреса: 01601, м. Київ, вул. Інститутська, 9, Національний банк України, Департамент платіжних систем та інноваційного розвитку.

Електронна адреса: nbu@bank.gov.ua.​

 

Від редакції:

Ми вже неодноразово наводили роз'яснення НБУ, в яких наголошено, що перекази за допомогою сервісів переказу коштів (Liqpay, Portmone, iPay тощо), банківських систем дистанційного обслуговування таких як Приват24, MONOBANK, Ощад24/7 тощо (у т.ч., з використанням платіжної картки), шляхом внесення покупцем готівки у касу банку або небанківської установи (у тому числі шляхом використання програмно-технічного комплексу самообслуговування (ПТКС) є безготівковими розрахунками.

Але це так і не додає ясності у питання, чи є всі ці операції розрахунковими у розумінні Закону про РРО.

Адже відповідь на питання «бути РРО чи не бути» полягає не в тому – готівкова операція чи безготівкова, банківська чи ні. РРО застосовується для реєстрації розрахункових операцій, які можуть мати готівкову або безготівкову форму, бути касовими або банківськими операціями. Термін «розрахункова операція» є саме тим терміном, який слід однозначно визначити для цілей застосування РРО при дистанційній оплаті за послуги.

Тож хоч НБУ й надасть переказу з платіжної картки на рахунок статусу безготівкового, але це не вирішить проблеми з використанням РРО в таких випадках.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»