• Посилання скопійовано

Споживчий кредит від небанківської фінустанови: НБУ оновив правила визначення процентної ставки

Небанківські фінансові установи мають до 13 травня 2021 року привести свою діяльність у відповідність до вимог нової постанови №16. Нею оновлено правила визначення реальної річної процентної ставки та загальної вартості споживчого кредиту

Споживчий кредит від небанківської фінустанови: НБУ оновив правила визначення процентної ставки

Національний банк затвердив оновлені правила розрахунку небанківськими установами ключових показників вартості споживчого кредиту: реальної річної процентної ставки та загальної вартості споживчого кредиту. Ці показники повинні включати усі витрати споживача, які пов’язані з отриманням, обслуговуванням та поверненням кредиту. Аналогічні правила вже працюють для банків.

У такий спосіб споживач ще до підписання договору отримає повну, точну та достовірну інформацію про реальну річну процентну ставку та загальну вартість кредиту в будь-якого кредитодавця – і банку і небанківської фінустанови. Це дозволить споживачу з легкістю порівнювати пропозиції банків та небанківських фінустанов та ухвалювати обґрунтовані рішення про користування споживчим кредитом.

Небанківські фінустанови та банки будуть керуватися єдиними підходами до розрахунку цих показників, а також відображення їх в рекламі, на офіційних вебсайтах кредитодавців, в місцях надання послуг споживачам та в паспорті споживчого кредиту.

Крім цього, споживач отримає детальну інформацію про вартість споживчого кредиту в розрізі дат та сум платежів в стандартизованій формі графіку платежів – обов’язковому додатку до паспорту споживчого кредиту та договору.

Зазначені вимоги були затверджені постановою Правління НБУ від 11.02.2021 р. №16 «Про затвердження Правил розрахунку небанківськими фінансовими установами України загальної вартості кредиту для споживача та реальної річної процентної ставки за договором про споживчий кредит».

Небанківські фінансові установи мають до 13 травня 2021 року привести свою діяльність у відповідність до вимог цієї постанови.

***

Читайте також: Затверджено нові правила застосування заходів впливу до небанківських фінустанов

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»