• Посилання скопійовано

Банки обслуговуватимуть громадян України, які постійно проживають в Криму, на рівні з іншими резидентами

Діюче законодавство не містить вимог щодо обов'язкового отримання фізичними особами, які мають постійне місце проживання на території АР Крим і міста Севастополя, довідки внутрішньо переміщеної особи для цілей визначення статусу резидента

Банки обслуговуватимуть громадян України, які постійно проживають в Криму, на рівні з іншими резидентами

Ліга:Бізнес розповідає, що НБУ у листі від 17.02.2021 р. №Р/25-0006/12944 рекомендує банкам України забезпечити можливості для населення Автономної Республіки Крим і міста Севастополя користуватися банківськими послугами на рівні з усіма громадянами України.

Згідно з валютним законодавством України фізичні особи / фізичні особи – підприємці, які мають постійне місце проживання на території Автономної Республіки Крим і міста Севастополя, є резидентами на загальних підставах відповідно до п. 9 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про валюту і валютні операції».

Вимоги законодавства у сфері фінансового моніторингу також не містять виключень та особливостей щодо фізичних осіб / фізичних осіб – підприємців, які мають постійне місце проживання на території АР Крим і міста Севастополя.

Банки зобов'язані здійснювати ідентифікацію та верифікацію клієнтів (представників клієнтів) у порядку, визначеному в додатку 2 до Положення про здійснення банками фінансового моніторингу, затвердженого постановою Правління НБУ від 19.05.2020 р. №65.

Ідентифікацію можна здійснювати на підставі інформації, отриманої від клієнта (представника клієнта), або одночасно на підставі документів та/або інформації, отриманої банком з метою здійснення його верифікації. Банк зобов'язаний здійснювати верифікацію на підставі офіційних документів або інформації, отриманої з офіційних джерел або інших надійних джерел, визначених у додатку 2 до Положення №65. Під час здійснення верифікації банк має перевірити (підтвердити) належність відповідній особі ідентифікаційних даних.

Також Національний банк наголошує на:

  • неприпустимості застосування будь-яких дискримінаційних підходів під час обслуговування осіб, які мають постійне місце проживання на території АР Крим і міста Севастополя;
  • необхідності забезпечення повного безперешкодного доступу до фінансових продуктів і сервісів пересічних громадян України, які проводять звичайні фінансові операції, щодо яких у банків відсутні підозри.

Ураховуючи зазначене, громадяни України, які постійно проживають на території Автономної Республіки Крим і міста Севастополя, мають право користуватися банківськими послугами на рівні з іншими резидентами, які постійно проживають на материковій території України.

Валютне законодавство України та законодавство у сфері фінмоніторингу не містять вимог щодо обов'язкового отримання фізичними особами, які мають постійне місце проживання на території АР Крим і міста Севастополя, довідки внутрішньо переміщеної особи для цілей визначення статусу резидента та встановлення відомостей про місце проживання або місце перебування фізичної особи.

НБУ наполегливо рекомендує банкам переглянути свої внутрішні документи з питаньфінмоніторингу з метою недопущення відмови банку від встановлення (підтримання) ділових відносин/відкриття рахунку (обслуговування), у тому числі шляхом розірвання ділових відносин, закриття рахунку/відмови від проведення фінансової операції з причин відсутності у фізичної особи, яка має постійне місце проживання у Криму, довідки внутрішньо переміщеної особи, яка засвідчувала б її проживання на підконтрольній частині України.

Джерело: ЛІГА.net

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»