• Посилання скопійовано

Заява найбільших банків про плани ВРУ обмежити тарифи на еквайринг

Ощадбанк, ПриватБанк та Райффайзен Банк Аваль звернулися до влади, банківських та фінансових установ, представників роздрібної торгівлі з позицією щодо врегулювання питання розміру комісії

Заява найбільших банків про плани ВРУ обмежити тарифи на еквайринг

У зв’язку з розглядом Верховною Радою України пропозицій щодо законопроектів, якими передбачається застосування адміністративних обмежень розміру комісії для торговців за еквайринг та розміру міжбанківських комісій (інтерчейндж), найбільші банки України, що працюють у сфері еквайрингу, а саме Ощадбанк, ПриватБанк та Райффайзен Банк Аваль звертаються до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Національного банку України, банківських та фінансових установ, представників роздрібної торгівлі з такою позицією щодо врегулювання питання розміру комісії.

 

Щодо обмеження розміру комісії інтерчейндж в Україні відносно споживчих платіжних продуктів

Найбільші банки України, що працюють в сфері еквайрингу, підтверджують готовність докласти всіх зусиль для зниження розміру комісії інтерчейндж в Україні. В цьому контексті, зважаючи на вимоги чинного законодавства України про захист економічної конкуренції, з метою зниження розміру комісії інтерчейндж в Україні суб’єкти ринку розглядають можливість звернутись до Антимонопольного комітету України з проханням надати висновок щодо можливих дій, спрямованих на зниження комісії інтерчейндж в Україні згідно з таким графіком:

Починаючи з

01.07.2021

01.07.2022

01.07.2023

Комісія інтерчейндж в Україні відносно споживчих платіжних продуктів, не більше (<=)

1.20%

1.00%

0.90%

 

Щодо розміру комісії за еквайринг

Учасники ринку докладатимуть подальших зусиль для підвищення ефективності послуги торгового еквайрингу і зниження її вартості для торговців. Водночас наголошуємо на важливості збереження в Україні вільного ринкового ціноутворення щодо комісії за еквайринг на принципах вільної конкуренції і неприпустимості її регулювання на законодавчому рівні відповідно до найкращих світових практик. Відтак пропонуємо відкликати пропозиції до відповідних законопроектів, які передбачають встановлення граничного розміру такої комісії для учасників ринку.

 

Щодо просування безготівкових платежів

З метою підвищення ефективності та зручності платіжних послуг для кінцевих споживачів, зниження їх вартості і збільшення частки безготівкових розрахунків також сподіваємось на підтримку з боку Уряду України та інших зацікавлених сторін у реалізації зокрема таких кроків:

  1. Запровадження регулювання здійснення всіх платежів у бегзготівковій формі між компаніями/державою/державними установами з одного боку та громадянами України з іншого боку.
  2. Скасування вимог щодо безоплатного обслуговування зарплатних рахунків.
  3. Зниження встановлених обмежень щодо готівкових розрахунків у торговельній мережі.

Ми впевнені, що викладені вище наміри є найкращою альтернативою адміністративному регулюванню цін та відповідають фундаментальним принципам вільної ринкової економіки та добросовісної конкуренції.


***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: ПриватБанк

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»