• Посилання скопійовано

Коментар НБУ щодо рівня інфляції в березні 2021 року

У березні 2021 року споживча інфляція прискорилася до 8,5% у річному вимірі (з 7,5% у лютому)

Коментар НБУ щодо рівня інфляції в березні 2021 року

Національний банк України повідомляє, що у березні 2021 року споживча інфляція прискорилася до 8,5% у річному вимірі (з 7,5% у лютому). У місячному вимірі ціни зросли на 1,7%. Про це свідчать дані, опубліковані Державною службою статистики України.

Фактична споживча інфляція прискорилася вище за прогноз, опублікований у Інфляційному звіті за січень 2021 року. Подорожчання окремих продуктів харчування та палива, а також стійкий споживчий попит сформували проінфляційний тиск. Натомість інфляцію дещо стримувало обмеження ціни на природний газ.

  • Базова інфляція у березні пришвидшилася (до 5,9% р/р з 5,6% р/р у лютому).

Збільшилися темпи зростання цін на оброблені продовольчі товари (до 8,7 р/р), передусім через підвищення світових цін на окремі продукти харчування. Зокрема, продовжила стрімко дорожчати соняшникова олія. Зростання виробничих витрат на сировину та енергію підтримувало здорожчання майонезів, маргаринів, спредів, хліба та борошняних виробів. Стійкий споживчий попит та збільшення собівартості позначилися на вартості вершкового масла, кондитерських виробів, молочних і м’ясних продуктів. Подорожчали також продукти з риби, сухофрукти та безалкогольні напої.

Підвищення вартості послуг прискорилося (до 7,3 р/р) через збереження стійкого споживчого попиту навіть в умовах  ужорсточення карантину в низці регіонів та збільшення виробних витрат. Зокрема, швидше дорожчали послуги закладів громадського харчування, хімічного чищення, салонів краси та кінотеатрів. Надалі зростала вартість водійських курсів та послуг таксі через підвищення попиту на них в умовах тривалих карантинних обмежень і подорожчання палива. 

Темпи зростання цін на непродовольчі товари знизилися (до 1,8% р/р). Сповільнилося зростання цін на фармацевтичну продукцію, відбувалося здешевлення товарів для особистого догляду й засобів для чищення. Через поступове вичерпання ефектів послаблення гривні минулого року знизилася вартість комп'ютерної техніки. Крім того, сповільнилося зростання цін на автомобілі. Водночас стрімкіше дорожчали побутова техніка, меблі, ювелірні вироби та уповільнилося здешевлення домашнього текстилю, посуду, телевізорів. Це може пояснюватися збільшенням попиту на відповідні товари в умовах посилення карантинних обмежень. Темпи падіння цін на одяг і взуття залишилися на рівні попереднього місяця.  

  • Стрімкіше зростали ціни на сирі продукти харчування (на 11.8% р/р).

Унаслідок скорочення виробництва та збільшення вартості кормів значно подорожчало м’ясо, насамперед курятина та яловичина, а також молоко та яйця. Відчутно зросли ціни на цукор та борошно на тлі високих світових цін і гірших врожаїв цукрового буряку та пшениці. Прискорилося також подорожчання бананів услід за зростанням імпортних цін. Крім того, через скорочення запасів стрімкіше дорожчала капуста, буряк та морква, а ціни на картоплю сповільнили своє падіння. Водночас поглибилося падіння цін на цибулю завдяки значній пропозиції. Відчутніше також подешевшали часник та лимони через високу базу порівняння – у минулому році ціни на них стрімко зростали, реагуючи на ажіотажний попит населення після запровадження карантину.

  • Темпи зростання адміністративно регульованих цін збільшилися (до 13,0% р/р).

Попри обмеження урядом цін на природний газ для населення, темпи їх зростання в річному вимірі збільшилися внаслідок низької бази порівняння. З цієї ж причини прискорилося зростання вартості гарячої води та опалення. Збільшення виробничих витрат (вартості палива й оплати праці) та зменшення пасажиропотоку через карантинні обмеження вплинули на подорожчання автомобільних перевезень. Дещо стримувало адміністративну інфляцію повільніше збільшення цін на тютюнові вироби завдяки розширенню пропозиції.

  • Подорожчання палива помітно прискорилося (до 12,2% р/р) унаслідок підвищення світових цін на нафту та збереження високого попиту з боку населення.

Упродовж наступних місяців інфляційний тиск залишатиметься значним через ефекти перенесення високих світових цін на продукти харчування, подорожчання енергоресурсів та зростання споживчого попиту навіть в умовах локдауну. 

У  IV кварталі 2021 року інфляція почне знижуватися та повернеться до цілі 5% у першому півріччі 2022 року. Цьому сприятимуть надходження на ринки нового врожаю, вичерпання ефекту низької бази порівняння та підвищення облікової ставки Національним банком.

Детальний макроекономічний прогноз буде опубліковано в Інфляційному звіті 22 квітня 2021 року.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»