• Посилання скопійовано

Стати клієнтом банку віддалено – вже можна через Систему BankID НБУ

Банки України почали реалізовувати послуги, використовуючи віддалену ідентифікацію клієнтів за допомогою Системи BankID НБУ

Стати клієнтом банку віддалено – вже можна через Систему BankID НБУ

Банки України почали реалізовувати послуги, які можна отримати без відвідування відділень, використовуючи віддалену ідентифікацію клієнтів за допомогою Системи BankID НБУ. Розповідає НБУ.

"Система BankID НБУ може бути успішно задіяна під час дистанційного відкриття рахунків у банках, а також під час надання інших як фінансових, так і нефінансових послуг. Це вже підтверджує практичний досвід низки банків – учасників системи. Очікуємо, що найближчими часом кількість банків, які надають послуги віддалено через Систему BankID НБУ, буде зростати. Це позитивно вплине на фінансовий ринок: клієнти отримають ширші можливості  у виборі банків, пожвавиться конкуренція між банками, що неодмінно призведе до покращення якості послуг для кінцевого споживача", – наголосив директор Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку Національного банку  Андрій Поддєрьогін.

Так, банки використовують Систему BankID НБУ для віддаленої ідентифікації користувачів електронних грошей. АБ "Укргазбанк" став першим банком, який реалізував можливість дистанційного отримання банківських послуг з використанням Системи BankID НБУ. Вона доступна для користувачів електронних грошей, емітентом яких є цей банк. Проєкт з емісії цих електронних грошей реалізований банком в партнерстві з ТОВ "Ізі Софт" та базується на продукті електронні гроші НПС "ПРОСТІР".

Аналогічну можливість також запропонував своїм клієнтам і АТ "Альфа-Банк" – з 01 квітня цього року користувачі електронних грошей Alfa Money можуть відкрити електронні гаманці віддалено, використовуючи ідентифікацію через Систему BankID НБУ.

Можливість віддаленого відкриття рахунків за допомогою Системи BankID НБУ реалізував izibank (АТ "ТАСКОМБАНК"). Відтепер стати клієнтом цього банку можна не виходячи з дому, дистанційно ідентифікувавшись через Систему BankID НБУ. Над подібними продуктами зараз працює ще кілька банків, підключених до системи у якості абонентів – надавачів послуг.

Довідково

Дистанційна ідентифікація та верифікація клієнтів банків та фінансових установ, зокрема через Систему BankID НБУ, стала можливою завдяки оновленим нормам Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення", що набрав чинності з 28 квітня 2020 року

Система BankID НБУ налічує 90 учасників, зокрема 33 банки у ролі абонентів – ідентифікаторів.

Завдяки цьому онлайн-послуги з використанням Системи BankID НБУ доступні уже для 99% користувачів платіжних карток на українському ринку.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»