• Посилання скопійовано

Де передивитися структури власності банків?

За роз'ясненням НБУ, вся інформація про розкриття структур власності небанківськими фінансовими установами відтепер на спеціальній вебсторінці

Де передивитися структури власності банків?

Національний банк запустив спеціальну тематичну вебсторінку (лендинг), присвячену розкриттю реальних власників небанківських фінансових установ. 

На вебсторінці зібрана детальна інформація про етапи розкриття структур власності, їхнє узгодження з вимогами Національного банку, приклади заповнення документів для учасників ринку, а також типові схеми приховування власників.

Наведена на сторінці інформація – ознайомча та може бути використана надавачами фінансових послуг під час підготовки документів про структури власності.

«Питання прозорості фінансового сектору – одне з ключових для Національного банку. У 2014–2016 роках "тест на прозорість" пройшли українські банки, розкривши своїх реальних власників. У 2021 році черга небанківських фінансових установ. Ми розуміємо, що це абсолютно нові вимоги для небанківського ринку. Тому дали достатньо часу – небанківські фінустанови повинні розкрити власників упродовж двох місяців, до 17 червня 2021 року. Щоб зробити адаптацію максимально безболісною, велику увагу ми приділяємо безпосередньому спілкуванню з учасниками ринку, роз’ясненню вимог та правил», – зазначив директор Департаменту ліцензування Національного банку Олександр Бевз.

Також, починаючи із середини травня, на вебсторінці постійно оновлюватиметься інформація щодо кількості небанківських фінустанов, які вже розкрили своїх власників та подали до Національного банку документи про структуру власності.

Крім цього, на вебсторінці наведені типові схеми приховування реальних власників. А саме: «футбольні команди», де жоден акціонер не володіє понад 10%, структури з номінальними власниками, циклічні структури, використання трастових конструкцій, розкритих із порушенням вимог, та інші.

Щоб дізнатися детальніше про розкриття структур власності та ознайомитися із практичними прикладами заповнення документів, перейдіть за посиланням.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»