• Посилання скопійовано

Для банків передбачені заходи впливу за порушення законодавства про захист прав споживачів фінпослуг

НБУ матиме право застосовувати до банків заходи впливу за порушення прав споживачів фінпослуг – письмове застереження або штрафні санкції

Для банків передбачені заходи впливу за порушення законодавства про захист прав споживачів фінпослуг

Національний банк України передбачив у своєму нормативно-правовому акті заходи впливу до банків за порушення законодавства про захист прав споживачів фінансових послуг, зокрема вимог щодо етичної поведінки під час врегулювання простроченої заборгованості.

Потреба у змінах виникла у зв’язку з ухваленням Закону України від 19.03.2021 р. №1349-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту боржників при врегулюванні простроченої заборгованості». Адже цей Закон передбачив нові заходи впливу до кредитодавців та колекторських компаній за порушення прав споживачів під час врегулювання простроченої заборгованості.

Так, Національний банк матиме право застосовувати до банків  заходи впливу за порушення прав споживачів фінпослуг –  письмове застереження або штрафні санкції. Водночас штрафні санкції можуть коливатися в розмірі від 300 до 8 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян залежно від виду порушення.

Такі заходи впливу наразі передбачені українським законодавством, а саме ст. 41-1 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг».

Зазначені зміни внесені до Положення про застосування Національним банком України заходів впливу постановою Правління НБУ від 05.07.2021 р. №70.

Ця постанова набирає чинності з 14 липня 2021 року – одночасно з уведенням в дію Закону України №1349-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту споживачів при врегулюванні простроченої заборгованості».

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»