• Посилання скопійовано

Що робити, якщо банкноти гривні пошкодили вогонь чи води?

Банкноти гривні, що постраждали через побутове пошкодження, пожежу, інший нещасний випадок, можна віддати на дослідження для відшкодування збитків

Що робити, якщо банкноти гривні пошкодили вогонь чи води?

Національний банк України на своїй сторінці у facebook розповів що робити, якщо банкноти гривні пошкодили вогонь чи вода.

Банкноти гривні, що постраждали через побутове пошкодження, пожежу, інший нещасний випадок, можна віддати на дослідження для відшкодування збитків.

 

Куди звертатися?

До регіональних підрозділів грошового обігу Національного банку України. Сьогодні такі підрозділи є у Києві, Дніпрі, Одесі, Харкові, Хмельницькому та Львові.

Якщо у вашому регіоні немає підрозділу грошового обігу НБУ, звертайтеся до уповноважених банків (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен банк, ПУМБ, Укрсиббанк). Їхні контакти знайдете тут.

Також разом з пошкодженими банкнотами (за можливості) надайте довідку про пожежу, катастрофу, виникнення іншої ситуації.

 

Не рекомендується!

Самостійно порушувати цілісність банкнот, якщо пошкодження двох або більшої кількості банкнот призвело до їхнього склеювання (спікання).

Уповноважені банки не обстежують значно пошкоджені банкноти, а пакують їх з максимальним збереженням цілісності та передають як сумнівні для проведення досліджень до Національного банку України разом із заявою пред’явника, довідкою про вилучення (прийняття) банкнот для дослідження та іншими документами щодо ситуації, унаслідок якої виникло пошкодження банкнот (довідка про пожежу, катастрофу, виникнення іншої ситуації).

 

Яку суму відшкодують?

За результатами досліджень, що проводяться Національним банком України безкоштовно, клієнтам відшкодовується відповідна сума грошових знаків національної валюти, визнаних справжніми і платіжними. Неплатіжні банкноти Національний банк не відшкодовує.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»