• Посилання скопійовано

Комітет Гетманцева підтримує більш ретельніший контроль банків за рахунками клієнтів в інвалюті

Комітет Гетманцева рекомендує ВРУ прийняти за основу законопроєкт №5851. Ним, зокрема, пропонується встановити для банків обов’язок обмінюватися інформацією про належність рахунків їх клієнтів до банківських рахунків, відкритих нерезидентам, з метою здійснення валютного нагляду за валютними операціями, що здійснюються їх клієнтами через ці банки

Комітет Гетманцева підтримує більш ретельніший контроль банків за рахунками клієнтів в інвалюті

7 вересня відбулося засідання комітету ВРУ з податкової політики.  Під час нього було розглянуто законопроєкт №5851.

Його підготовлено з метою повноцінного виконання банками вимог Закону України "Про валюту і валютні операції" та кореспондування відповідних змін із проектом Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань діяльності Національного банку України (реєстр. № 5850 від 17.08.2021) в частині запровадження повноважень Національного банку України щодо створення, ведення інформаційних систем (реєстри, бази даних) для виконання функцій валютного регулювання та валютного нагляду, покладених на Національний банк України відповідно до закону, а також щодо встановлення вимог стосовно створення, ведення, наповнення банками, небанківськими фінансовими установами, операторами поштового зв`язку інформаційних систем (реєстрів, баз даних) для забезпечення обміну інформацією між ними при здійсненні валютного нагляду. Законопроект розроблено на виконання листа про наміри та пункту 9 Меморандуму про економічну та фінансову політику від 02.06.2020, схвалених Радою директорів Міжнародного валютного фонду 09.06.2020, а також на виконання рекомендацій місії Міжнародного валютного фонду з питань впровадження захисних механізмів, які є невід'ємною частиною політики кредитування Міжнародного валютного фонду.

З метою забезпечення належного виконання банками вимог Закону України "Про валюту і валютні операції" в частині виконання функцій агентів валютного нагляду за валютними операціями, пропонується встановити для банків обов’язок обмінюватись інформацією про належність рахунків їх клієнтів до банківських рахунків, відкритих нерезидентам, з метою здійснення валютного нагляду за валютними операціями, що здійснюються їх клієнтами через ці банки. Водночас, пропонується визначити, що порядок ведення та використання банками записів реєстру рахунків інформаційної системи, що забезпечує збирання, накопичення, зберігання, доступ та використання банками інформації про належність рахунків до банківських рахунків, відкритих нерезидентам, встановлюється Національним банком України.  

Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України: 

  1. проект Закону України про внесення зміни до статті 11 Закону України "Про валюту і валютні операції" щодо виконання банками функцій агентів валютного нагляду (реєстр. № 5851 від 17.08.2021), внесений народними депутатами України Гетманцевим Д.О. та іншими, включити до порядку денного шостої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання. 
  2. за наслідками розгляду законопроекту в першому читанні прийняти його за основу, скоротивши строк подання поправокіпропозиційсуб'єктівправазаконодавчоїініціативинаполовину.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»