• Посилання скопійовано

Закон про нові правила контролю банків за валютними рахунками опубліковано

Закон, яким встановлюється обов’язок українських банків обмінюватися інформацією про валютні рахунки, відкриті нерезидентами, було опубліковано. Проте набрання ним чинності поки що відкладено

Закон про нові правила контролю банків за валютними рахунками опубліковано

9 жовтня 2021 року у «Голосі України» було опубліковано вже підписаний Президентом Закон від 22.09.2021 р. №1774-ІХ "Про внесення змін до статті 11 Закону України «Про валюту і валютні операції» щодо виконання банками функцій агентів валютного нагляду". Про його прийняття ми писали тут.

Цим Законом передбачено, що банки повинні обмінюватися інформацією про належність рахунків клієнтів до банківських рахунків, відкритих нерезидентам, з метою здійснення валютного нагляду за валютними операціями, що здійснюються їх клієнтами через ці банки.

НБУ встановлює порядок ведення та використання банками записів реєстру рахунків інформаційної системи, що забезпечує збирання, накопичення, зберігання, доступ та використання банками інформації про належність рахунків до банківських рахунків, відкритих нерезидентам.

Інакше кажучи, банки за потреби можуть дізнатися зі спеціального реєстру, чи мають їх клієнти-нерезиденти рахунки в інших банках. А те, як вноситься інформація у цей реєстр та хто має доступ до інформації в ньому, встановлює НБУ.

Проте хоча і передбачено, що новий Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування (і це мало б бути 10 жовтня), але встановлено і додаткову умову – не раніше дня набрання чинності Законом «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань діяльності Національного банку України». Наразі законопроєкт щодо внесення змін щодо окремих питань діяльності НБУ не набрав чинності, а лише прийнято за основу зі скороченням строку підготовки. Тому і набрання чинності Закону№1774-ІХ поки що відтерміновується, попри його офіційне опублікування.

Проте є й винятки. Деякі зміни в Законі №1774-ІХ мають спеціальні строки набрання чинності – заднім числом, з 25 вересня 2021 р. Саме з цієї дати скасовується вимога, що пільги передбачені п. 6 та 11 ст. 6 Закону про статус ветеранів військової служби, надаються, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередніх шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу.

З цієї ж дати діятиме подовження строку набрання чинності змін, передбачених п. 5 розд. IV Закону про Бюро економічної безпеки України, який тепер набирає чинності з дня оголошення КМУ про початок діяльності Бюро економічної безпеки України, але не пізніше ніж через вісім  (раніше було шість!) місяців з дня набрання чинності цим Законом.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»