• Посилання скопійовано

НБУ презентував концепцію системи миттєвих платежів

Головною метою створення цієї системи є надання можливості українським користувачам здійснювати швидкі й дешеві перекази та платежі з рахунку на рахунок за допомогою зручних, сучасних та інноваційних каналів доступу

НБУ презентував концепцію системи миттєвих платежів

Національний банк розробив та презентує для обговорення проєкт концепції побудови системи миттєвих платежів в Україні. 

Головною метою створення цієї системи є надання можливості українським користувачам здійснювати швидкі й дешеві перекази та платежі з рахунку на рахунок за допомогою зручних, сучасних та інноваційних каналів доступу та методів ініціювання платіжних операцій. 

«Ми вивчаємо провідний досвід та кращі світові практики впровадження систем миттєвих платежів для того, щоб виробити власний підхід – корисний та прийнятний для українського платіжного ринку, – сказав директор Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку Національного банку Андрій Поддєрьогін. – Створення системи миттєвих платежів в Україні сприятиме розвитку платіжної інфраструктури, посиленню конкуренції на платіжному ринку, зростанню рівня фінансової інклюзії та безготівкових розрахунків. Крім того, вона дасть можливість задовільнити очікування учасників фінансового ринку та користувачів щодо зменшення вартості безготівкових розрахунків».

Над розробленням проєкту такої концепції регулятор працював, починаючи з 2020 року. Ця модель враховує результати досліджень Національного банку у співпраці з міжнародними партнерами та експертами українського платіжного ринку України.

Зокрема, передбачається, що система матиме такі особливості:

  • працюватиме 24 години на день та 365 днів на рік;
  • рух коштів відбуватиметься між рахунками користувачів;
  • миттєва доступність коштів отримувачем для використання (кредитування рахунку отримувача);
  • ініціювання операції за допомогою мобільних застосунків;
  • використання QR-коду для зручного отримання реквізитів платежу;
  • використання механізму запиту на проведення платежу (request to pay). 

Упровадження миттєвих платежів (Instant payments) має стати одним з індикаторів досягнення розвитку відкритої архітектури фінансового ринку, що передбачено стратегічним напрямом «Інноваційний розвиток», визначеним Стратегією розвитку фінансового сектору України до 2025 року. 

Для успішної побудови і реалізації такої системи Національний банк запрошує експертів, учасників фінансового ринку та профільні асоціації надавати свої зауваження й пропозиції до документа та долучатися до його обговорення. 

Докладно ознайомитися з проєктом концепції та іншою корисною інформацією можна на окремій сторінці офіційного Інтернет-представництва Національного банку.

Обговорення проєкту концепції триватиме до 21 листопада 2021 року включно. Письмові зауваження й пропозиції просимо надсилати на електронну поштову скриньку ips@bank.gov.ua.

За результатами Національний банк визначиться з оптимальною моделлю системи миттєвих платежів для платіжного простору України.

 

Довідково

Система миттєвих платежів – це система електронних роздрібних платежів, що обробляються в режимі реального часу, цілодобово та у якій кошти миттєво доступні для використання отримувачем.

Миттєві платежі – сучасний інноваційний тренд, до якого залучені банки та фінтех-компанії по всьому світу. Близько 80 країн світу вже розробили власні системи миттєвих платежів, зокрема деякі країни мають по дві такі системи. Ще 10 країн анонсували  запровадження подібних систем.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»