• Посилання скопійовано

НБУ оновив порядок подання банками аудиторського звіту

За новими правилами Аудитор при проведенні аудиту фінансової звітності БГ/її учасника, зобов’язаний не пізніше наступного дня повідомляти НБУ про виявлені під час аудиту порушення

НБУ оновив порядок подання банками аудиторського звіту

Національний банк оновив Положення про порядок подання банком аудиторського звіту за результатами щорічної перевірки фінансової звітності (далі – Положення № 90).

У такий спосіб документ приведено у відповідність до Закону України № 1587-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення питань організації корпоративного управління в банках та інших питань функціонування банківської системи".  

Вимоги Положення № 90, які наразі встановлені для банку, поширено на відповідальну особу банківської групи (ВОБГ).

Змінами передбачено:

  • укладання ВОБГ договору з аудиторською фірмою, яка внесена до Реєстру аудиторів, дотримання аудиторською фірмою вимог законодавства щодо незалежності;
  • право ВОБГ укладати договори аудиту річної консолідованої фінансової звітності банківської групи (БГ) із однією аудиторською фірмою не більше ніж сім років поспіль;
  • установлення для ВОБГ терміну подання до НБУ аудиторського звіту;
  • обов’язок ВОБГ та аудитора щодо надання НБУ на його вимогу письмових пояснень і робочих документів.

Водночас Національний банк має право вимагати від відповідальної особи банківської групи розширення предмета аудиторської перевірки, повторного аудиту фінансової звітності в разі виявлення певних порушень та заміни аудитора в разі недотримання ним вимог законодавства та міжнародних стандартів аудиту, а також установлювати  додаткові вимоги до аудиторського звіту, який подається до НБУ.

Аудитор, який проводить аудит фінансової звітності БГ/її учасника, зобов’язаний не пізніше наступного дня повідомляти НБУ про виявлені під час аудиту порушення, загрозу безпеці та надійності БГ/її учасника, сумніви щодо можливості продовження діяльності на безперервній основі.

Відповідні зміни передбачені постановою Правління Національного банку України від 03.12.2021 № 134 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України" і набирають чинності з 8 грудня 2021 року.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»