• Посилання скопійовано

Що потрібно знати небанківським фінустановам через військовий стан: роз'яснює НБУ

Як небанківським установам звітувати під час воєнного часу? Що відбувається зі страхуванням? Чи будуть проводитися інспекційні перевірки?

Що потрібно знати небанківським фінустановам через військовий стан: роз'яснює НБУ

Друзі, Україна вже третю добу живе в умовах воєнного стану. Національний банк робить все можливе для забезпечення фінансової стабільності країни і функціонування як банківських, так і небанківських фінансових установ.

Оскільки в учасників небанківського ринку є чимало питань щодо роботи, ми підготували відповіді.

 

ЗВІТНІСТЬ

Чи змінюються строки подання звітності учасниками ринку небанківських фінансових послуг у зв'язку із оголошенням воєнного стану?

У зв'язку із оголошенням воєнного стану по всій території України Національний банк подовжує терміни подання річної звітності небанківськими фінансовими установами за 2021 рік, за 4-й квартал 2021 року та місячної звітності кредитних спілок (за січень та лютий 2022 року) до 31 березня 2022 року.

Нагадаємо, складання та строки подання звітності затверджені Постановою Правління Національного банку України 25.11.2021 № 123.

 

СТРАХУВАННЯ

Як працюватиме система страхування? Чи можна отримати страхове відшкодування за спрощеною процедурою?

Так. Національний банк як регулятор страхового ринку рекомендує страховикам спростити процедуру врегулювання випадків, що мають ознаки страхових. Зокрема, максимально використовувати електронні документи, копії необхідних документів у випадку неможливості чи ускладнення можливості отримання оригіналів документів, інших засобів дистанційного врегулювання страхових випадків.

Це забезпечить страховий захист споживачів за спрощеною процедурою врегулювання страховиками подій за випадками, які мають ознаки страхових, за всіма видами страхування та всіма типами контрагентів.

Водночас НБУ готовий провести додаткові комунікації із Державною фіскальною службою щодо незастосування штрафних санкцій до страховиків на період запровадження воєнного стану в Україні при використанні копій документів (на папері або електронних), які підтверджують факт настання страхового випадку.

Як відбуватимуться розрахунки з іноземними перестраховиками?

Відповідно до постанов №18 та №21 Правління НБУ від 24 лютого2022 року розрахунки у іноземній валюті тимчасово обмежені. Національний банк рекомендує страховикам провести необхідні комунікації із іноземними брокерами та перестраховиками щодо подовження строків оплати перестрахових платежів на період поки обмеження щодо валютних розрахунків не будуть зняті.

 

ІНСПЕКЦІЙНІ ПЕРЕВІРКИ

Чи будуть проводитися інспекційні перевірки?

Національний банк України на час воєнного стану в України не буде проводити інспекційні перевірки учасників ринку небанківських фінансових послуг.

Ми будемо оперативно оновлювати інформацію по мірі її надходження.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»