• Посилання скопійовано

Які міжнародні платіжні системи зменшили комісію для українців через війну?

НБУ навів перелік пільг міжнародних платіжних систем для українців через війну. Зокрема, «WESTERN UNION» скасована плата за послугу «готівка на рахунок» при відправленні переказу в Україну з будь-якої країни світу та регулярне обслуговування з виплатою готівкою в банках TD, Scotia, BMO в Канаді під час надсилання переказів онлайн (попередньо до 30 квітня включно)

Які міжнародні платіжні системи зменшили комісію для українців через війну?

Національний банк України на своїй сторінці у facebook розповідає які є варіанти переказів з-за кордону для тих, хто хоче підтримати рідних або волонтерів в Україні.

Національний банк України не вводив обмеження на більшість переказів з-за кордону. Заборона стосується виключно переказів, пов'язаних з рф та рб, а також переказів у російських та білоруських рублях.

Загалом зробити переказ можна або через міжнародні системи переказу коштів, або з картки на картку, або через SWIFT за номером IBAN. Обирайте спосіб залежно від можливостей вашого обслуговуючого банку та розміру комісії.

 

Через які міжнародні системи переказу коштів, створені нерезидентами, можна переказати кошти в Україну?

Інформацію про міжнародні системи переказу коштів, які працюють на території України (і їхніх учасників) та внесені до Реєстру НБУ, можна знайти на сайті НБУ.

Міжнародні системи переказу коштів підтримують українців, скасовуючи та зменшуючи плату на перекази в Україну.

WESTERN UNION – скасована плата за послугу «готівка на рахунок» при відправленні переказу в Україну з будь-якої країни світу та регулярне обслуговування з виплатою готівкою в банках TD, Scotia, BMO в Канаді під час надсилання переказів онлайн (попередньо до 30 квітня включно).

Також, враховуючи те, скільком українцям довелося виїхати за межі України та користуватися фінансовими послугами в інших країнах, компанія спростила процес виплат, усунувши одне з обмежень – зв’язок між країною призначення та країною виплати. З 23 березня перекази, спрямовані в Україну, можуть бути отримані в сусідніх країнах (Польща, Румунія, Словаччина, Молдова, Угорщина) за замовчуванням і без додаткових змін у системі.

MONEYGRAM – скасована плата за відправлення переказу коштів на банківські рахунки отримувача в Україні, відкриті в мережі учасників системи. Такі перекази можуть бути ініційовані в пункті надання послуг учасника системи будь-де у світі або ініційовані за допомогою дебетової картки через онлайн-платформу MoneyGram.

RIA – скасована плата не лише за перекази в Україну, а й за перекази в Польщу (оскільки тисячі українців перетнули польський кордон, шукаючи захисту у ЄС) з країн, де система безпосередньо встановлює тарифи, за допомогою всіх доступних методів доставки та валют, зокрема із основних країн відправки переказів в Україну: Бельгія, Великобританія, Іспанія, Італія, Канада, Німеччина, Польща, Франція, США. Плата за перекази в Україну із Ізраїлю знижена до 1,5% (попередньо до 31 травня включно). Водночас партнери системи RIA у Польщі, Румунії, Болгарії, Косово, Північній Македонії, Чорногорії підтримали її ініціативу і також скасували плату за перекази в Україну.

Через глобальну мережу RIA у понад 160 країнах здійснюється збір пожертв на українську ініціативу Save the Children, а також для надання гуманітарної допомоги, яке координує Міністерство соціальної політики України.

INTELEXPRESS – скасована плата за перекази в Україну на невизначений термін з власних відділень у Грузії, Великобританії, Греції, Італії, Кіпру та Туреччини.

Також за допомогою міжнародної системи переказу коштів INTELEXPRESS можна зробити миттєві та безкоштовні перекази на спеціальний рахунок для збору коштів на підтримку Української армії, відкритий НБУ.

MEEST – для переказів в Україну з Канади та штатів Іллінойс, Нью Джерсі, Огайо, Ореґон та Вашингтон у США для клієнтів діють окремі умови та тарифи, з якими можна ознайомитись на сайті системи.

Зараз системою опрацьовуються питання щодо зниження тарифів на перекази в Україну.

SIGUE MONEY TRANSFER – скасована плата при відправленні переказу коштів в Україну як на банківський рахунок, так і при виплаті переказу готівкою. Скасування такої плати за перекази зі Сполучених Штатів Америки в Україну буде діяти до 20 червня 2022 року, якщо нова дата не буде додатково повідомлена.

 

Чи працюють міжнародні системи переказу коштів, які здійснюють відправку переказів в Україну на території росії чи білорусії?

Ні, міжнародні системи переказу коштів, які здійснюють відправку переказів в Україну не працюють в росії та білорусії.

Офіційні повідомлення про припинення надання послуг на території росії та білорусії надіслали міжнародні системи переказу коштів INTELEXPRESS, MONEYGRAM, MEEST, RIA, SIGUE MONEY TRANSFER та WESTERN UNION.

 

Де знайти інформацію про детальні умови та актуальні тарифи на відправку переказів в Україну?

На офіційних сайтах міжнародних платіжних систем

На їхніх офіційних сторінках в соціальних мережах

Зателефонувавши до клієнтської підтримки системи

 

Які діють правила на отримання переказів з-за кордону?

Перекази, що здійснюються через системи переказу коштів без відкриття рахунків, можуть надходити без обмежень, але отримуватися можуть з урахуванням можливостей банку чи небанківської фінансової установи.

Якщо ж перекази надходять на рахунок у банку, фізична особа може щоденно знімати еквівалент 100 тис. грн.

Водночас Національний банк рекомендує використовувати безготівкові розрахунки, щоб не створювати зайве навантаження на банки, не наражати на небезпеку інкасаторів та себе.

Більше інформації про умови користування фінансовими послугами під час воєнного стану в Україні читайте на спеціальному порталі НБУ.

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»