• Посилання скопійовано

УКБС: держава дізнається про борги кожного

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» (УКБС) позитивно оцінює законодавчі ініціативи, спрямовані на врегулювання існуючих проблем в обміні інформацією між бюро кредитних історій, фінансовими установами та державними органами

Зокрема, прийнято Парламентом у першому читанні проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення діяльності бюро кредитних історій» (реєстр. №10292 від 30.03.2012), який передбачає створення Державного реєстру кредитних історій.
На думку УКБС, це сприятиме врегулюванню основної проблеми у функціонуванні системи бюро кредитних історій — відсутності єдиної бази даних щодо наявності кредитної історії конкретного суб’єкта в конкретному бюро кредитних історій.
Запровадження зазначеного Реєстру суттєво спростить процес отримання фінансовими установами необхідної інформації та сприятиме зменшенню кредитних ризиків і скороченню проблемної заборгованості, частка якої у кредитному портфелі банків становить близько 9% (або 76,6 млрд грн, за даними НБУ на 01.09.2012).
Експерти УКБС переконані, що вкрай повільне зменшення обсягу проблемних позик (на 3,3% за січень — вересень 2012) порівняно із його різким зростанням унаслідок кризових явищ (у 14 разів за 2008 — 2011 роки) доводить необхідність створення у суспільстві інформаційної системи для глибшого і повнішого аналізу даних, які надаються банку позичальниками для отримання кредитів.
Водночас зауваження УКБС викликає норма проекту, яка визначає Національну комісію у сфері фінансових послуг уповноваженим органом на ведення цього Реєстру.
В УКБС зазначають про недоцільність такого підходу, про що свідчать і статистичні дані, які показують масштаби кредитування економіки банківськими установами і кредитними спілками.
«Обсяг кредитів, виданих кредитними спілками за підсумками 2011 року (останні дані, оприлюднені на сайті Нацкомфінпослуг http://www.dfp.gov.ua/733.html), становив лише 2237,4 млн грн, у той час як обсяг кредитування економіки банківським сектором (за даними НБУ за аналогічний період) становив 825320 млн грн (або у 370 (!) разів більший)», — зауважує Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер.
Проведене УКБС опитування свідчить, що банки у переважній більшості підтримують ідею створення єдиної бази кредитних історій саме при Національному банку України на основі ЕІС «Реєстр позичальників». Оскільки, по-перше, вони мають більшу довіру до регулятора, а по-друге, НБУ має важелі впливу на банки, що забезпечить надходження до Реєстру повної та достовірної інформації в оперативному режимі, з гарантією державного органу щодо забезпечення її конфіденційності.
Тому, враховуючи визначальну роль банківської системи у кредитуванні національної економіки, органом, уповноваженим на ведення Реєстру, повинен бути Національний банк України, оскільки саме банківський регулятор найкраще обізнаний на проблемах фінансового ринку і відіграє провідну роль у формуванні державної економічної та грошово-кредитної політики. Це забезпечить не лише необхідну прозорість у відносинах банків та позичальників, а й створить надійну систему захисту інформації з Реєстру від несанкціонованого використання.
«Створення єдиної державної інформаційної системи зі збору, накопичення та обробки відомостей щодо кредитної історії позичальників — Державного реєстру кредитних історій — є позитивним кроком на шляху створення державою умов для зниження ризиків процесу кредитування. При цьому при створенні Реєстру необхідно забезпечити оперативність і автоматизацію процесу обміну інформацією відповідно до сучасних вимог, — зауважує Галина Оліфер. — Усвідомлення того, що держава знатиме про борги кожного, підвищить платіжну дисципліну позичальника, і не тільки пересічного громадянина».

Джерело: Український кредитно-банківський союз

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»