• Посилання скопійовано

Національний банк України залишив облікову ставку незмінною

Правління Національного банку України вирішило залишити облікову ставку на рівні 22% річних

Національний банк України залишив облікову ставку незмінною

Подальше проведення стриманої грошово-кредитної політики спрямоване на запобігання несприятливому впливу, який на українську економіку можуть мати внутрішня політична нестабільність та турбулентність у світовій економіці. Утримання процентних ставок на незмінному рівні має на меті досягнення цілі зі зниження споживчої інфляції до 12% на кінець 2016 року і 8% на кінець 2017 року.

У січні 2016 року інфляція становила 0.9% і була близькою до прогнозів Національного банку на цей місяць. Такий розвиток інфляційних процесів здебільшого відповідав прогнозованій Національним банком траєкторії уповільнення споживчої інфляції до 12% на кінець 2016 року. Тривало і зниження базової інфляції, яка була нульовою за результатами січня. У лютому, за попередніми оцінками на основі щодекадного моніторингу динаміки цін на споживчому ринку, який здійснює Державна служба статистики України, інфляція також була низькою.

Послаблення інфляційного тиску в останні місяці відбувалося завдяки збереженню стриманої монетарної політики Національного банку та слабкому внутрішньому попиту.

Посилення напруги на валютному ринку, яке спостерігалося у січні-лютому 2016 року, не мало суттєвого відображення на рівні інфляції. Завдяки діям Національного банку, спрямованим на згладжування надмірних коливань обмінного курсу, знецінення гривні відбувалося поступово, що зумовлювало обмежений вплив на рівень інфляції.

Національний банк вважає актуальним поточний прогноз споживчої інфляції на рівні 12% на кінець 2016 року і 8% на кінець 2017 року. Відповідно, залишаються досяжними задекларовані Національним банком цілі щодо інфляції на середньострокову перспективу.

Подальшому зниженню інфляції в поточному році сприятимуть насамперед низькі темпи економічного зростання, яке стримуватимуть відновлення споживчого попиту. Серед інших факторів, які підтримують тренд на уповільнення інфляції, – збереження низьких світових цін на енергоресурси та продовольство.

Водночас більш стрімке зниження інфляції буде обмежене підвищенням адміністративно регульованих тарифів і цін, що вже враховано в прогнозі інфляції Національного банку.

Ризиками інфляційного прогнозу та, відповідно, досягнення інфляційної цілі в поточному році залишаються зовнішні та внутрішні фактори, які визначають стан платіжного балансу, динаміку обмінного курсу гривні та інфляційні очікування. Хоча на світових ринках наразі спостерігається певна стабілізація цін на товари українського експорту, посилилися інші ризики. По-перше, повільна переорієнтація українських експортерів на нові ринки збуту та освоєння ними нових транспортних маршрутів доставки продукції. По-друге, ризики, пов’язані з внутрішньою політичною нестабільністю, зволіканням із відновленням співпраці з Міжнародним валютним фондом та відповідним надходженням офіційного фінансування.

З огляду на зазначені ризики та враховуючи пріоритетність цілі щодо цінової стабільності, Національний банк вважає за доцільне зберегти поточні монетарні умови.

У подальшому Національний банк має намір поступово пом’якшувати монетарну політику в разі зниження інфляційних ризиків. Насамперед, за умови відновлення політичної стабільності та співпраці з МВФ, а також у випадку поліпшення перспектив для вітчизняного експорту. Натомість у разі реалізації окреслених ризиків Національний банк буде змушений залишити монетарну політику стриманою на більш тривалий період для досягнення своїх інфляційних цілей.

Рішення щодо облікової ставки затверджено постановою Правління Національного банку України від 03 березня 2016 року № 135 "Про регулювання грошово-кредитного ринку".

Наступне засідання Правління Національного банку України з питань монетарної політики відбудеться 21 квітня 2016 року відповідно до затвердженого графіка.

На підставі: ДПІ у Святошинському районі м.Києва ДПС

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»