• Посилання скопійовано

Нацбанк рекомендував банкам ретельніше перевіряти ЗЕД-розрахунки клієнтів

НБУ наголошує на необхідності здійснення банками поглибленого аналізу умов зовнішньоекономічних договорів, які передбачають застосування курсів перерахування валюти ціни у валюту платежу, які суттєво відрізняються від ринкових

Нацбанк рекомендував банкам ретельніше перевіряти ЗЕД-розрахунки клієнтів

Нацбанк у листі від 08.02.2017 № 25-0008/9995 звернув увагу, що під час проведення перевірок банків виявлені факти, що можуть свідчити про наявність ознак здійснення банками ризикової діяльності, зокрема, в таких випадках. 

1) Якщо згідно з умовами договору валюта платежу відрізняється від валюти ціни, то банк з метою контролю за повнотою розрахунків за цією операцією використовує передбачені у договорі умови перерахування валюти ціни у валюту платежу.

Водночас, НБУ наголошує на необхідності здійснення банками поглибленого аналізу умов зовнішньоекономічних договорів, які передбачають застосування таких курсів перерахування валюти ціни у валюту платежу, які суттєво відрізняються від ринкових. Внаслідок застосування таких курсів перерахування штучно, невиправдано (суттєво) зменшується сума валютної виручки/збільшується сума платежу за межі України, що вказує на відсутність документального підтвердження очевидної економічної доцільності (сенсу) таких фінансових операцій.

2) Суб'єкт ринку, до якого переводиться на обслуговування зовнішньоекономічний договір, не пізніше третього робочого дня з дня отримання письмового звернення клієнта-резидента зобов'язаний звернутися до суб'єкта ринку, через який здійснювалися розрахунки за зовнішньоекономічним договором, для отримання всієї наявної в нього інформації про незавершені розрахунки резидента за цим договором (номер і дата реєстру митних декларацій, наявна в реєстрі інформація про операцію резидента, обсяги купленої, обміняної та перерахованої іноземної валюти за договором тощо) за підписом уповноваженої особи суб'єкта ринку. Суб'єкт ринку зобов'язаний надати інформацію про незавершені розрахунки резидента за зовнішньоекономічним договором не пізніше п'ятого робочого дня з дня отримання звернення суб'єкта ринку, до якого переводиться на обслуговування цей договір. Обмін інформацією між суб'єктами ринку здійснюється засобами електронної пошти НБУ.

При цьому до 27 листопада 2015 року інформація про незавершені розрахунки резидента за ЗЕД-договором передавалася виключно на паперових носіях.

Нацбанк звертає увагу: якщо під час здійснення операцій та/або зняття операцій з валютного контролю банки використовують інформацію про незавершені розрахунки резидента за зовнішньоекономічним договором, яка міститься у документі на паперовому носії, виникає ймовірність ризиків використання документа, що має ознаки підробного, недійсного (нікчемного). Перевірка цієї інформації шляхом обміну даних між банками засобами електронної пошти НБУ сприятиме уникненню таких ризиків.

3) Нацбанк також виявив випадки, коли на етапі вивчення клієнта, уточнення інформації про клієнта, здійснення поглибленої перевірки клієнта та подальшого обслуговування клієнта, останнім (клієнтом) надавалися до банку документи/інформація від інших банків (у тому числі виписки за рахунками, відкритими в інших банках), достовірність яких у подальшому не підтверджувалася цими банками.

З огляду на це, Нацбанк рекомендує банкам запитувати інформацію щодо клієнта у інших банків шляхом обміну інформацією між банками засобами електронної пошти НБУ, що сприятиме уникненню ризиків використання документа, що має ознаки підробного, недійсного (нікчемного).

Національний банк України попереджає, що у разі виявлення порушень, в тому числі ознак здійснення банком ризикової діяльності, розглядатиметься питання щодо застосування до банку заходів впливу, передбачених статтею 73 Закону "Про банки і банківську діяльність".

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»