• Посилання скопійовано

Нардепи попередньо схвалили створення кредитного реєстру позичальників

Прийнято за основу проекту Закону “Про внесення змін до деяких законів України щодо створення та ведення Кредитного реєстру Національного банку України та вдосконалення процесів управління кредитними ризиками банків”

Нардепи попередньо схвалили створення кредитного реєстру позичальників

Законопроект №7114-д підтримали 229 народних депутатів.

Як повідомляє прес-служба ВРУ, документом передбачається надати Національному банку України повноваження щодо створення та ведення Кредитного реєстру, які включають:

- отримання від банків та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб для цілей ведення Кредитного реєстру та здійснення Національним банком покладених на нього законом функцій інформації щодо позичальників;

- надання банкам та бюро кредитних історій, визначеної інформації з Кредитного реєстру.

Законопроект пропонується встановити розмір заборгованості позичальника перед банком, за умови перевищення якого банки отримують доступ до інформації з Кредитного реєстру про здійснені кредитні операції з таким клієнтом.

Законопроектом на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб покладається обов’язок щодо надання інформації до Кредитного реєстру про кредитні операції банків, які виводяться ним з ринку.

Водночас на банки покладаються обов’язки:

  • щодо надання інформації до Кредитного реєстру;
  • повідомлення клієнта про те, що інформація про нього надаватиметься до Кредитного реєстру та виправлення інформації, у разі обґрунтованого звернення позичальника.

Своєю чергою, позичальнику, щодо якого передана інформація до Кредитного реєстру, надається право доступу до інформації про себе, яка міститься в Кредитному реєстрі, та право вимагати внесення змін до такої інформації у разі незгоди з її змістом.

Для Нацбанку пропонується встановити обов’язок надавати позичальнику за його зверненням інформацію, яка міститься у Кредитному реєстрі щодо нього та вживати заходів щодо виправлення банками недостовірної інформації.

Законом визначено порядок розгляду звернень позичальника щодо внесення змін до інформації про нього, яка міститься у Кредитному реєстрі.

Також з метою удосконалення роботи бюро кредитних історій, а відповідно, зменшення ризиків банків, які отримують таку інформацію розширено перелік інформації, який містить у кредитній історії, і надається виключно за згоди позичальника.

Проектом також пропонується врегулювати питання безперервності оновлення інформації за кредитними угодами у разі переуступки права вимоги за ними.

Також передбачається врегулювати колізію щодо права доступу бюро кредитних історій до державних реєстрів з нормами профільного законодавства, надавши право бюро кредитних історій отримувати інформацію з державного реєстру загальнообов’язкового державного пенсійного страхування за наявності письмової згоди особи, яку перевіряють.

****

Своєю чергою, Національний банк проти надання кредитним бюро інформації про позичальників без їх згоди.

На їхню думку, «доопрацьований» законопроект повність змінює концепцію взаємодії між НБУ, банками та кредитними бюро і створює передумови для витоку конфіденційної інформації, що становить банківську таємницю. Зокрема, підтриманий комітетом документом передбачає зобов’язання НБУ:

  • надати кредитним бюро необмежений доступ до кредитного реєстру;
  • застосовувати санкції банків, що не працюють з кредитними бюро. 

Зараз банки працюють виключно із тими кредитними бюро, яким вони довіряють. У разі прийняття «доопрацьованого» законопроекту усі кредитні бюро отримуватимуть інформацію, яку банки передають до реєстру. 

Таким чином, на практиці будь-хто зможе зареєструвати кредитне бюро і автоматично отримати конфіденційну інформацію про позичальників банків.

Також зараз кредитні бюро можуть отримувати інформацію лише за дозволом позичальника, а у разі прийняття «доопрацьованого» законопроекту такий дозвіл надалі не буде обов’язковим. "Доопрацьований" законопроект також по суті зобов’язує банки субсидувати роботу кредитних бюро. 

Прийняття альтернативного чи допрацьованого законопроекту не надасть банкам дієвих інструментів моніторингу та контролю кредитних ризиків та стане свідченням відстоювання комерційних інтересів окремих учасників ринку.

Натомість Національний банк підтримує урядовий законопроект №7114 "Про внесення змін до деяких законів України щодо створення та ведення Кредитного реєстру Національного банку України". 

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Верховна Рада України

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»