• Посилання скопійовано

Отримали sms від банку про зміну номеру карткового рахунку? Без паніки: це не вплине на умови та режим обслуговування!

Банки почали повідомляти клієнтів про зміну номерів карткових рахунків відповідно до вимог законодавства. Проте панікувати не варто: зміна номерів карткових рахунків жодним чином не вплине на умови та режим їх обслуговування. Карткові рахунки будуть продовжуватись обслуговуватись на умовах договору, що був укладений між клієнтом та банком

Отримали sms від банку про зміну номеру карткового рахунку? Без паніки: це не вплине на умови та режим обслуговування!

Нагадаємо, що ще минулого року Нацбанк постановою від 11.09.2017 р. №89 вніс зміни до Плану рахунків бухгалтерського обліку банків України та Інструкції щодо його застосування. Про це ми розповідали тут>>

Пункт 5 цієї постанови зобов’язав банки України поступово, до 1 січня 2019 року, перейти на здійснення операцій з використанням платіжних карток із застосуванням балансових рахунків:

  • 2600 АП «Кошти на вимогу суб'єктів господарювання»;
  • 2620 АП «Кошти на вимогу фізичних осіб»;
  • 2650 АП «Кошти на вимогу небанківських фінансових установ».

У зв'язку з цим банки будуть змінювати номери рахунків. Про це вони, зокрема, повідомляють зараз у вигляді смс-повідомлень своїм клієнтам.

Проте банки заспокоюють (наприклад, тут), що зміна номерів карткових рахунків жодним чином не вплине на умови та режим його обслуговування! Карткові рахунки будуть продовжуватись обслуговуватись на умовах договору, що був укладений між клієнтом та банком. Активними залишаться всі сервіси та послуги, що надаються в рамках договору, в тому числі і діючі платіжні картки.

В подальшому для проведення операцій за картковим рахунком необхідно використовувати новий актуальний номер карткового рахунку.

 

Відповіді на найпоширеніші запитання від клієнтів банків

1. Чи потрібно йти до відділення банку після отримання SMS про зміну номера рахунку для перепідписання договорів, у яких зазначений мій поточний номер рахунку? 

Ні, ваші договори, у яких зазначений ваш поточний номер рахунку, перепідписувати для зазначення нового номера рахунку не потрібно, вони залишаться чинними після зміни номера рахунку, оскільки така зміна відбувається за вимогою законодавства України.

 

2. Що мені робити з довіреностями на розпорядження карткового рахунку, в яких зазначений поточний номер мого рахунку? 

Довіреності, оформлені до дати зміни номера рахунку, із зазначенням поточного номера вашого рахунку не втрачають своєї чинності, але після закінчення строку дії такої довіреності у разі оформлення нової довіреності — необхідно вже буде зазначити новий номер вашого рахунку (довіреність, яка оформлена після зміни номера рахунку із зазначенням попереднього номера вашого рахунку вже не буде чинною).

 

3. Що робити з новим номером рахунку?

Якщо ви отримували платежі саме на номер рахунку, а не на номер картки (наприклад, платежі з-за кордону через SWIFT), вам необхідно повідомити відправника про новий номер вашого рахунку.

 

4. Чи змінилися реквізити рахунку?

В реквізитах вашого рахунку змінився лише його номер.

 

5. Чи потрібно мені замовляти нову картку до нового рахунку?

Ні, ваша картка, випущена до поточного рахунку, буде також діяти з новим рахунком, продовжуйте користуватися нею.

 

6. Що буде з грошима на моєму рахунку? 

Гроші з вашого рахунку будуть перенесені на ваш новий рахунок у повному обсязі.

 

7. Що це за номери рахунків, надіслані в SMS-повідомленні? 

Кожна картка випускається до карткового рахунку, тобто картка не може існувати без рахунку. Зазначені номери рахунків — це ваш поточний та новий рахунок, картка не змінюється, продовжуйте користуватися нею і далі.

 

8. У мене декілька рахунків, коли вони будуть змінені? Всі одночасно змінять номери?

По кожному рахунку надсилається окреме SMS-повідомлення  із зазначенням дати зміни номера рахунку. Також у такому повідомленні є посилання на сайт з детальним описом процесу зміни номерів рахунків, а також зазначенням дат, коли і які тарифні плани рахунків будуть змінюватися. Тобто залежно від тарифного плану, згідно з умовами якого обслуговується ваш рахунок, дати зміни номерів рахунків можуть бути різні.

 

9. Яким чином мені отримувати зарплату? Чи треба мені передавати новий номер рахунку до бухгалтерії підприємства?

Вам не потрібно нічого робити, банк завчасно проінформує вашого працедавця про зміну номерів рахунків його співробітників, працедавець буде перераховувати вам зарплату на новий номер рахунку.

 

10. Чи потрібно передавати новий номер рахунку до пенсійного/соціального фонду?

Банк проінформує пенсійний/соціальний фонд про зміну номерів пенсійних/соціальних рахунків, фонд буде перераховувати вам пенсію/соціальні виплати на новий номер рахунку. За бажанням ви можете самостійно передати ваш новий номер пенсійного/соціального рахунку до відповідного фонду.

 

11. Чи потрібно передавати новий номер рахунку до податкової?

Вам не потрібно нічого робити, банк проінформує податкову про зміну номера вашого рахунку.

 

12. Якщо мені перерахують кошти на «старий» номер рахунку, що буде?

До 01.01.2019 р. буде діяти механізм, який забезпечуватиме перенаправлення платежів на новий рахунок. Але після такої дати платежі на «старий» рахунок будуть відхилятися, тому рекомендуємо надавати вже новий номер рахунку.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»