• Посилання скопійовано

Незабаром можна буде переказувати гроші за допомогою QR-коду

Розробленими НБУ правилами визначаються єдині засади використання QR-коду учасниками безготівкових розрахунків для здійснення переказу коштів та вимоги до реквізитів QR-коду

Незабаром можна буде переказувати гроші за допомогою QR-коду

Національний банк України одночасно зі запровадженням міжнародного номеру банківського рахунку IBAN розробив проект Правил використання QR-коду для здійснення переказу коштів.

Правилами визначаються єдині засади використання QR-коду учасниками безготівкових розрахунків для здійснення переказу коштів та вимоги до реквізитів QR-коду, що сприятиме зручності безготівкових розрахунків, спрощенню сплати рахунків та обміну платіжними реквізитами.

Використання QR-коду забезпечить можливість зручного заповнення платіжних реквізитів клієнтами банків для:

  • оплати товарів та послуг, зокрема комунальних (С2В та С2G);
  • здійснення переказу коштів зі свого рахунку на рахунок іншої фізичної особи (С2С).

QR-код може як формуватися засобами мобільного додатку, інтернет-банкінгу, системи "клієнт-банк", так і бути роздрукованим на папері (наприклад, на інвойсі або платіжному дорученні).

QR-код сьогодні застосовується для вирішення подібних завдань у багатьох країнах Європейського Союзу, де клієнти банків мають можливість оплати товарів та послуг за допомогою QR-коду в один дотик, використовуючи мобільний додаток смартфона.

Національний банк розіслав проект Правил банкам і небанківським установам для ознайомлення та очікує від них коментарі та пропозиції до 15 серпня 2019 року.

З прикладами використання QR-коду можна ознайомитися тут.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»