• Посилання скопійовано

У НБУ пояснили, як будуть знімати валютні обмеження

Україні для розвитку бізнес-середовища та залучення іноземних інвестицій потрібна валютна лібералізація

Про це заявив заступник глави Національного банку (НБУ) Олег Чурій.

Він додав, що валютна лібералізація несе ризики.

“Насамперед, це ризики, які можуть виникнути у разі проведення валютної лібералізації за прискореною моделлю. Ми вже маємо негативний досвід: в кінці 2000-х років до нас прийшов короткостроковий капітал. Цей капітал використовувався для фінансування дисбалансів, які виникли за поточним рахунком, дисбалансів щодо фінансування дефіциту бюджету. І зрештою це вилилося в кризу, наслідки якої ми сьогодні маємо. Короткострокове кредитування, яке залучали банки в кінці 2000-х років, використовувалося в основному для кредитування ринку нерухомості. Цей ринок набрав форми asset bubble (бульбашки – Ред.), яка лопнула з дуже негативними наслідками як для самих банків, так і для позичальників”, – пояснив заступник глави НБУ.

Чурій підкреслив, що НБУ бачить процес лібералізації поетапним, розділеним на фази.

“Для виконання кожної фази необхідно буде мати передумови. По-перше, це накопичення достатнього рівня міжнародних валютних резервів. Другою важливою передумовою для проведення лібералізації є фіскальна консолідація – тобто бюджет повинен покривати дефіцит за рахунок ринкових запозичень. Потрібно відходити від ситуації, коли запозичення використовуються або в іноземній валюті, або як короткострокові запозичення”, – зазначив Чурій.

За його словами, дуже важливою передумовою є розвиток фінсектора – в першу чергу капіталізації банківської системи.

“НБУ активно проводить стрес-тестування 20-ти найбільших банків. До кінця цього місяця ми будемо мати результати. А стрес-тестування як діагностика всієї банківської системи має закінчитися до середини наступного року. Після процесу діагностики та стрес-тестування з кожним банком буде підписана програма капіталізації зменшення кредитування інсайдерів. І ми вважаємо, що згідно з цією програмою, банківська система повинна досягти рівня капіталізації приблизно 10% Capital Adequacy Ratio до кінця 2017 року”, – вважає Чурій.

Також, за його словами, необхідно усунути дисбаланси поточного рахунку. “Одним з механізмів для усунення дисбалансів є плаваючий курс [гривні]”, – підкреслив Чурій і зазначив, що зниження інфляції також є важливим завданням та умовою для подальшої валютної лібералізації і лібералізації ринку капіталу.

“Наше завдання – протягом декількох років знизити рівень інфляції до прийнятного рівня. Ми вважаємо, що прийнятний рівень – це приблизно 5%. Це рівень, який відповідає країнам з перехідною економікою, якою є Україна”, – вважає заступник глави НБУ.

В першу чергу лібералізація торкнеться поточного рахунку: експорту й імпорту реального сектора економіки. Другою важливою віхою, за словами Чурія, стане лібералізація прямих інвестицій.

Нагадаємо, раніше глава НБУ Валерія Гонтарєва зазначала, що Національний банк має намір повністю зняти валютні обмеження, введені у вересні 2014 року і лютому 2015 року, ближче до середини 2016 року.

Регулятор вже змінив правила рефінансування для банків. Зокрема, максимальний термін надання кредитів на тендерах помітно скоротився, а перелік застав було оптимізовано.

Джерело: Сьогодні

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»