• Посилання скопійовано

З 5 березня послаблено валютні обмеження: як саме і для кого?

Розглянемо, які зміни, встановлені Постановою НБУ від 03.03.2016 р. №140, будуть діяти до 08 червня 2016 року включно

З 5 березня послаблено валютні обмеження: як саме і для кого?

Нацбанк «тримає руку на пульсі» щодо врегулювання ситуації на кредитному та валютному ринках України, а на закінчення строку дії своїх постанов відповідає завчасним прийняттям нових. Які ж зміни, встановлені Постановою НБУ від 03.03.2016 р. №140, будуть діяти до 08 червня 2016 року включно?

Надходження в іноземній валюті, на жаль, ще на три місяці підлягають обов’язковому продажу в розмірі 75%. Щоправда, серед випадків, коли валютні надходження не підлягають обов’язковому продажу на міжбанківському валютному ринку, з’явився новий: отримання валюти за міжнародно-технічними програмами і проектами, зареєстрованими відповідно до ч. 5, 6 ст. 66 Закону про наукову і науково-технічну діяльність (п. 2 Постанови №140).

За операціями з експорту та імпорту товарів строк розрахунків до 08.06.2016 р. включно становить 90 календарних днів.

А от щодо ліміту готівкових операцій маємо позитивні зміни. Ліміт на готівкові операції збільшено:

1) продаж готівкової іноземної валюти або банківських металів одній особі в один операційний (робочий) день дозволено у сумі, що не перевищує в еквіваленті 6 тис. грн у межах однієї банківської установи (раніше сума становила 3 тис. грн) (пп. 3 п. 6 Постанови №140)*;

2) видачу готівкових коштів у національній валюті через каси та банкомати встановлено в межах до 500 тис. грн на добу на одного клієнта (раніше ця сума становила 300 тис. грн) (пп. 5 п. 6 Постанови №140)**;

3) збільшено ліміт на видачу готівки в іноземній валюті з поточних та депозитних рахунків через каси та банкомати (а також банківських металів). Клієнт має право зняти з валютних карт та рахунків суму у межах до 50 тис. грн (в еквіваленті офіційного курсу Нацбанку) на добу на одного клієнта (раніше сума становила в еквіваленті 20 тис. грн) (пп. 10 п. 6 Постанови №140).

*Обмеження, як і раніше, не стосується випадків придбання готівкової валюти фізособою для погашення заборгованості за кредитним договором, укладеним з уповноваженим банком-кредитором.

**Випадки, на які обмеження не поширюються, не змінено, зокрема, обмеження не поширюються на видачу готівкових коштів на виплату заробітної плати.

Нагадаємо, що банки формують і подають до Нацбанку реєстри операцій клієнтів із купівлі, перерахування іноземної валюти, а також перерахування коштів у гривнях на користь нерезидентів через кореспондентські рахунки банків-нерезидентів у гривнях. Змінами передбачено, що уповноваженим банкам дозволяється здійснювати операції з перерахування іноземної валюти за межі України за дорученням Державної казначейської служби України в день отримання платіжного доручення та без підтвердження Нацбанком можливості здійснення цієї операції ((пп. 17 п. 6 Постанови №140).

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»