• Посилання скопійовано

Українці зможуть перераховувати валюту за кордон на підставі електронних індивідуальних ліцензій

Нацбанк запроваджує видачу українцям валютних ліцензій в електронній формі, що полегшить та прискорить проведення фізособами відповідних валютних операцій

 Українці зможуть перераховувати валюту за кордон на підставі електронних індивідуальних ліцензій

Фізособи (крім підприємців) зможуть отримувати електронні індивідуальні ліцензії (е-ліцензіі) на перерахування іноземної валюти за кордон для здійснення окремих валютних операцій через уповноважені банки, - про це повідомлює прес-служба НБУ на своєму офіційному сайті.

На підставі е-ліцензій фізособа зможе протягом одного календарного року перерахувати іноземну валюту за кордон на загальну суму до 50 000 доларів США (в еквіваленті).

Скористатися е-ліцензіями в межах встановленого ліміту фізособи зможуть для здійснення трьох видів валютних операцій:

  • для інвестицій за кордон;
  • з розміщення коштів на власних рахунках за межами України,
  • з метою виконання зобов’язань перед нерезидентами за договорами страхування життя.

Для надання е-ліцензій та збору інформації про використання встановленого ліміту  Нацбанк запроваджує автоматизовану інформаційну системи "Реєстр індивідуальних ліцензій на здійснення фізичними особами валютних операцій" (АІС).

Щоб отримати е-ліцензію фізособа має звернутися в будь-який уповноважений банк, в якому вона має відкритий власний рахунок, та подати такі документи (у паперовій або електронній формі): 

  • заяву до НБУ про видачу е-ліцензії,
  • документи, що свідчать про наявність у цієї фізособи доходів у сумі, достатній для здійснення переказу коштів на підставі е-ліцензії,
  • оригінали або копії документів, що підтверджують мету здійснення переказу з України (крім випадку переказу коштів на власний рахунок).

В свою чергу, уповноважений банк за умови відповідності поданої заявником інформації надсилає до Нацбанку запит в електронному вигляді засобами АІС для видачі цій особі е-ліцензії. На підставі такого запиту НБУ в автоматизованому порядку видає фізособі е-ліцензію шляхом унесення облікового запису до АІС, про що банк повідомляє клієнта.

Така спрощена система надання індивідуальних ліцензій полегшить та прискорить проведення фізособами відповідних валютних операцій. Водночас, за оцінками Нацбанку, обсяг таких операцій не буде мати суттєвого впливу на стан валютного ринку.

Ця система затверджена Постановою Правління НБУ №54 від 15.06.2017 р. "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України". Фізособи зможуть скористатися нею з 3 липня 2017 року.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»