• Посилання скопійовано

Електронні гроші в Україні: правове підґрунтя та особливості функціонування

За останні кілька років оплата товарів і послуг через Інтернет набуває дедалі більшої популярності, оскільки такий спосіб доступний, зручний і економить час. У чому переваги й особливості функціонування електронних коштів&

Електронні гроші в Україні: правове підґрунтя та особливості функціонування

Сутність електронних грошей

Під електронними грішми мають на увазі еквівалент традиційних фіатних (паперових) грошових коштів, що перебувають в обігу всередині конкретної електронної платіжної системи (далі − ЕПС). Сутність електронних грошей полягає в зберіганні грошової вартості на електронних носіях − смарт-картах або жорсткому диску комп’ютера. Їх обіг відбувається за допомогою комп’ютерних мереж, Інтернету, платіжних карт, електронних гаманців і пристроїв, що працюють з платіжними картами (банкоматів, POS-терміналів). По суті електронні гроші не є грошима в традиційному розумінні цього слова.

Справжні ж гроші залишаються в оператора ЕПС, тобто в разі розрахунків через ЕПС руху реальних грошей не відбувається, електронні гроші обмінюють на реальні після закінчення угоди через банки-партнери оператора.

Обіг електронних коштів може здійснюватися як за правилами, встановленими або узгодженими з державними центробанками, так і за власними правилами недержавних електронних платіжних систем.

 

Види електронних коштів

Виокремлюють два види електронних грошей − державні та приватні. Державні виражені в національній валюті і є складовою державної платіжної системи, а приватні − це електронні одиниці недержавних платіжних систем, які своїми правилами регламентують їх емісію та обіг. Держава ніяк не забезпечує надійність або ліквідність приватних грошей.

Не визнають електронними грішми дисконтні картки торгівців, а також подарункові карти, картки автозаправних станцій (паливні картки), квитки для проїзду в міському транспорті, телефонні картки тощо, що приймають як засіб платежу виключно їх емітентами.

 

Роль і функції банку у випуску електронних грошей

Вимоги, що регулюють випуск та використання електронних грошей в Україні, викладено у ст. 15 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» від 05.04.2001 р. № 2346-ІІІ (далі − Закон № 2346) та Положенні про електронні гроші в Україні, затвердженому постановою Правління Національного банку України від 04.11.2010 р. № 481 (далі − Положення № 481). Положення регулює діяльність, пов’язану з випуском електронних грошей в Україні, та запроваджує моніторинг за такою діяльністю.

Випуск електронних грошей в Україні мають право здійснювати лише банки. Банк надає своїм клієнтам такі фінансові послуги у сфері використання електронних грошей:

  • розповсюдження електронних грошей;
  • здійснення обмінних операцій з електронними грішми;
  • надання засобів поповнення електронними грошима електронних пристроїв;
  • приймання електронних грошей в обмін на готівкові/безготівкові кошти.

Згідно з вимогами п. 15.2 ст. 15 Закону № 2346 банк, який планує здійснювати випуск електронних грошей, зобов’язаний спершу узгодити з Національним банком України (далі – Нацбанк, НБУ) правила їх використання в порядку, встановленому нормативно-правовим актом НБУ. Відповідно до вимог Нацбанку суб’єкти, що здійснюють операції з електронними грішми (емітент електронних грошей, оператор, агенти, торгівці і користувачі), можуть робити це тільки за правилами, погодженими з НБУ.

 

Принцип розрахунку електронними грошима

Принцип роботи електронних грошей загалом простий. Будь-яке підприємство чи компанія може бути як у ролі торгівця, отримуючи електронні гроші за товари та послуги, так і в ролі користувача, оплачуючи ними свої покупки. Для цього компанія як юридична особа на підставі договору, укладеного з банком (емітентом або агентом з розрахунків), відкриває два електронні рахунки (гаманці) − один для отримання електронних грошей як торгівця, а інший – для розрахунку як користувача.

Щоб здійснити платіж, необхідно спочатку придбати за реальні гроші платіжні засоби системи (зобов’язання). Вони зараховуються на електронний гаманець, а потім їх використовує користувач. Поповнювати електронний гаманець можна через відділення банків, з якими співпрацює система, з платіжної картки, з поточного банківського рахунку або через платіжні термінали.

У разі надходження електронних грошей на електронний гаманець їх можна перевести в готівку або на банківський рахунок.

Відповідно до п. 3.3 Положення № 481 користувачі − фізичні особи мають право використовувати електронні кошти для оплати товарів, а також переказувати їх іншим користувачам. Вони можуть переказувати електронні гроші іншим користувачам − фізособам з використанням наперед оплачених карток у сумі до 500 грн на день та не більше 4 тис. грн протягом одного місяця.

Користувачі − суб’єкти господарювання – юридичні особи мають право отримувати електронні гроші виключно в обмін на безготівкові кошти. Вони можуть використовувати такі гроші лише для здійснення оплати товарів.

Торгівці вправі приймати від користувачів як засіб платежу за товари електронні гроші, виражені лише у гривнях. Використовувати отримані кошти можна виключно для обміну на безготівкові кошти або повертати електронні гроші користувачам у разі повернення ними відповідно до Закону України «Про захист прав споживачів» товарів, придбаних у такий спосіб.

Перевести електронні гроші у гривні можна тільки за умови виведення з платіжної системи.

Джерело: DeVisu

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»