• Посилання скопійовано

Як зміниться валютне регулювання у 2019 році? Нацбанк оприлюднив проект

Нацбанк оприлюднив проект структури валютного регулювання, яке набере чинності разом із введенням в дію Закону "Про валюту та валютні операції" 7 лютого 2019 року

 Як зміниться валютне регулювання у 2019 році? Нацбанк оприлюднив проект

Відповідні матеріали заступник Голови Нацбанку Олег Чурій та фахівці департаменту відкритих ринків НБУ презентували банківській та експертній спільноті.

На відміну від заплутаної чинної бази з 56 нормативно-правових актів у сфері валютного регулювання, нова база НПА буде простою, зрозумілою та доступною. Вона буде складатися з семи нових ключових нормативно-правових актів у сфері валютного регулювання, які визначатимуть:

  • структуру валютного ринку та правила торгівлі іноземною валютою та банківськими металами;
  • порядок розрахунків, операцій з купівлі та переказів іноземної валюти на території України та за кордон;
  • транскордонне переміщення готівкової національної та іноземної валюти, банківських металів, а також цінних паперів в документарній формі банками, юридичними та фізичними особами;
  • загальний перелік заходів захисту для можливого застосування Національним банком, критерії і порядок їх запровадження, умови їх подовження та дострокового припинення;
  • перелік запроваджених заходів захисту та порядок їх застосування (антикризова постанова, що має тимчасовий характер);
  • інші інструменти стабілізації грошово-кредитного ринку (резервування за валютними операціями), а також повідомлювальну систему збору інформації про валютні операції;
  • порядок дотримання граничних строків розрахунків, встановлених Національним банком.

"Розроблення структури валютного регулювання – це перший крок до втілення Закону "Про валюту і валютні операції" в життя. Далі ми будемо наповнити їх змістом. При цьому проект кожної з постанов ми плануємо обговорити з банківською та експертною спільнотою перш, ніж остаточно завершити їх опрацювання та оприлюднити їх фінальну версію для ознайомлення громадськості за місяць до набуття ними чинності", - зауважив Олег Чурій.

Відповідно до Закону "Про валюту і валютні операції", низку кроків для лібералізації валютного регулювання буде запроваджено одразу після початку дії Закону. Зокрема:

По-перше, граничний строк здійснення розрахунків за експортно-імпортними контрактами буде розширено до 365 днів (зараз він становить 180 днів).

По-друге, буде скасовано валютний нагляд для експортно-імпортних операцій на суму до 150 тис. грн.

По-третє, індивідуальні валютні ліцензії буде скасовано. Натомість з’явиться система електронних лімітів.

По-четверте, будуть скасовані санкції у вигляді припинення зовнішньо-економічної діяльності за порушення строків розрахунків.

По-п’яте, буде дозволено online купівлю іноземної валюти фізичними особами. При цьому на такі операції розповсюджуватиметься аналогічний ліміт, як і на купівлю готівкової валюти (зараз – до 150 тис. грн. на день в еквіваленті).

"Чи будуть в нових нормативно-правових актах інші кроки з валютної лібералізації, окрім тих, що вже передбачені Законом "Про валюту і валютні операції", залежатиме від макроекономічних умов на момент завершення роботи над новим валютним регулюванням. Як і раніше, ключове завдання Національного банку – забезпечити макроекономічну та фінансову стабільність в Україні, тому подальші послаблення правил проведення валютних операцій буде можливим лише за сприятливих макроекономічних умов", - підкреслив заступник Голови Національного банку.

Нагадаємо, Закон України "Про валюту та валютні операції" було схвалено Верховною Радою 21 червня 2018 року. Закон набрав чинності 7 липня 2018 року та вводиться в дію через сім місяців перехідного періоду з дня набрання ним чинності.

Презентація проекту структури нового валютного регулювання НБУ>>>

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»