• Посилання скопійовано

Нацбанк оприлюднив ще три проекти щодо нової роботи з інвалютою

Нацбанк оприлюднив проект акту щодо антикризових заходів, а також два акти щодо валютного регулювання з 7 лютого 2019 року і до повного переходу до свободи проведення валютних операцій

Нацбанк оприлюднив ще три проекти щодо нової роботи з інвалютою

Національний банк України повідомляє, що продовжує публічне обговорення проектів нормативно-правових актів, які стануть основою для принципово нової ліберальної і прозорої системи валютного регулювання, передбаченої Законом України «Про валюту і валютні операції». З цією метою сьогодні Нацбанк оприлюднив проекти ще трьох з семи нормативно-правових актів нової системи валютного регулювання. Документи містять норми, направлені на першочергові кроки зі спрощення ведення бізнесу і забезпечення фінансової стабільності в Україні.

Нагадаємо, у вересні НБУ презентував проект структури валютного регулювання, яке буде складатися з семи нових ключових нормативно-правових актів, і на початку листопада презентував громадськості проекти трьох з них (№1, №2 та №3), які визначають норми валютного регулювання, що застосовуватимуться, коли Україна повністю перейде до свободи проведення валютних операцій за принципом «дозволено все, що прямо не заборонено законом», як це передбачено Законом «Про валюту і валютні операції».

Сьогодні НБУ оприлюднив проект акту №4, в якому йдеться про критерії і порядок запровадження антикризових заходів, а також актів №6 та №7, які визначатимуть валютне регулювання тимчасово – з 7 лютого 2019 року і до повного переходу до свободи проведення валютних операцій. Тимчасовий акт №7 буде запроваджено для захисту економіки і фінансової системи від кризових явищ, визначених постановою №4. Тимчасовий акт №6 спрямований на запобігання кризовим ситуаціям на грошово-кредитному ринку. Після відновлення макрофінансової стабільності положення тимчасових актів припинятимуть дію, а валютне регулювання буде здійснюватися відповідно до постійних актів (№1,2,3).

Зокрема, Інструкція про порядок валютного нагляду за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів міститиме низку новацій, що мають сприяти зменшенню часових та фінансових витрат бізнесу на звітування перед державними органами та проходження процедур нагляду за такими операціями. Положення документу спрямовані на:

  • скасування контролю за строками розрахунків за зовнішньоекономічними контрактами на суми операцій до 150 тис. грн;
  • скасування контролю за строками розрахунків для експорту усіх видів послуг і робіт (після отримання Національним банком відповідного подання від Кабінету міністрів);
  • скасування дублюючих звітів банків про порушення строків розрахунків за зовнішньоекономічними операціями в Державну фіскальну службу, що сьогодні подаються у паперовій формі. На заміну діючому порядку банки надаватимуть звіти в електронному вигляді Національному банку, який буде централізовано передавати цю інформацію в податкові органи.

Положення про окремі інструменти стабілізації грошово-кредитного ринку встановлює:

  • порядок резервування коштів банками, які залучають іноземну валюту (банківські метали) за короткостроковими депозитами та кредитами від нерезидентів, та порядок резервування коштів банками за операціями з валютними деривативами;
  • порядок надання банками інформації про кредитні договори, які передбачають виконання резидентами боргових зобов’язань перед нерезидентами-кредиторами. Така система збору інформації, що має повідомний характер, замінить поточну дозвільну процедуру реєстрації таких договорів. Чинне на сьогодні обмеження щодо максимальної відсоткової ставки за такими кредитами надалі не застосовуватиметься. Висока процентна ставка за кредитами від нерезидентів, що не відповідає ринковим умовам, розглядатиметься як один з індикаторів ризиковості валютних операцій, який враховуватимуть при здійсненні валютного нагляду.

Положення про порядок запровадження заходів захисту у сфері валютних операцій деталізує регуляторний інструментарій Національного банку на випадок виникнення обставин, що загрожують стабільності фінансової системи. Зокрема, Національний банк матиме право:

  • встановлювати обов’язковий продаж частини надходжень в іноземній валюті та граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів;
  • запроваджувати ліміти на здійснення окремих валютних операцій;
  • встановлювати особливості здійснення операцій, пов’язаних із рухом капіталу тощо.

Такі заходи будуть застосуватися у разі значного зниження курсу гривні, міжнародних резервів чи обсягу вкладів в банківській системі, ескалації суспільно-політичної ситуації або виникнення інших істотних ризиків для макроекономічної та фінансової стабільності.

За відсутності кризових явищ Національний банк продовжуватиме лібералізацію валютного ринку, яка відбувається з вересня 2015 року. Кінцева мета цього процесу – зняття усіх валютних обмежень та забезпечення режиму вільного руху капіталу, який є частиною Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Черговий етап валютних пом’якшень відбудеться вже 7 лютого 2019 року разом із вступом в силу Закону «Про валюту і валютні операції».

Коментарі та зауваження до оприлюднених сьогодні проектів документів можна надсилати на адресу: Nataliia.Okhrimenko@bank.gov.ua до 13 грудня 2018 року включно.

Найближчим часом НБУ опублікує для публічного обговорення останній проект нормативно-правового акту (№5), який стане частиною нової системи валютного регулювання.

За підсумками публічного обговорення остаточна та схвалена Правлінням Національного банку версія всіх семи нормативно-правових актів буде оприлюднена не пізніше ніж за 30 днів до набуття чинності Законом «Про валюту і валютні операції», тобто до 7 січня 2019 року.

 

Довідково

Структура нового валютного регулювання буде складатися з семи нових ключових нормативно-правових актів:

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»