• Посилання скопійовано

Строки розрахунків за ЗЕД-операціями у 180 к.дн. настали 7 лютого чи раніше: чи будуть наслідки?

У разі ненастання до 07.02.2019 р. 180-денного строку розрахунків за ЗЕД-операціями, на них поширюється строк у 365 к.дн. Якщо ж строк у 180 к.дн. минув до 7 лютого, то до таких розрахунків буде застосована пеня в розмірі 0,3% від суми за кожний день прострочення

Строки розрахунків за ЗЕД-операціями у 180 к.дн. настали 7 лютого чи раніше: чи будуть наслідки?

Відповідальність за порушення строків

Відповідно до Закону №2473 ДФС – як орган валютного нагляду – здійснюватиме валютний нагляд за дотриманням резидентами (крім уповноважених установ) та нерезидентами вимог валютного законодавства.

Фінансова санкція за порушення строків розрахунків залишається незмінною. Порушення резидентами строку розрахунків, встановленого ст. 13 Закону №2473, тягне за собою нарахування пені за кожний день прострочення в розмірі 0,3% суми неодержаних грошових коштів за договором чи вартості недопоставленого товару.

Загальний розмір нарахованої пені обмежується і не може перевищувати суми неодержаних грошових коштів за договором (вартості недопоставленого товару).

 

Строки розрахунків

Нормативно-правовими актами НБУ збережено обов’язок продажу на валютному ринку надходжень в іноземній валюті. Також банки зобов’язані продати валюту у разі її купівлі та невикористання валюти за призначенням, як було зазначено при її купівлі, а також у разі повернення резиденту передплати від нерезидента.

ДФС України звертає увагу, що у випадку встановлення граничних строків розрахунків обмеження також стосуються не лише товарів, а й експорту послуг, прав інтелектуальної власності та (або) інших немайнових прав. На сьогодні чинним законодавством обмеження строків розрахунків при експорті послуг поширюється лише на транспортні і страхові послуги.

Також при зміні законодавства необхідно врахувати, що у разі ненастання до 07.02.2019 р. 180-денного строку розрахунків, який було встановлено Законом України №185 «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті», за здійсненими раніше експортно-імпортними операціями банки продовжують здійснювати валютний нагляд за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків відповідно до статей 1213 Закону №2473 та Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті, затвердженого постановою Правління НБУ від 02.01.2019 р. №5.

Водночас якщо граничні строки розрахунків по операціях з експорту та імпорту товарів, які були встановлені Законом №185 та які до моменту набрання чинності Законом №2473 було порушено,  застосовуються строки і відповідальність за їх порушення  відповідно до вимог Закону №185.

 

Декларація про валютні цінності

Зазначено, що внаслідок втрати із 07.02.2019 р. чинності Декрету КМУ від 19.02.93 р. №15-93 «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» у зв’язку з набуттям чинності Законом №2473, останнім періодом, за який суб’єктам зовнішньоекономічної діяльності необхідно буде подавати Декларацію про валютні цінності, доходи та майно, що належать резидентам України і знаходяться за її межами, є 2018 р. (станом на 01.01.2019 р.).

***

Читайте також: Нове валютне регулювання з 7 лютого: аналіз усіх 8 постанов НБУ

Джерело: ДФСУ

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»