• Посилання скопійовано

З 10 серпня діє новий порядок безготівкових розрахунків в особливий період

Нацбанк виклав у новій редакції Положення про порядок здійснення безготівкових розрахунків в Україні в національній валюті в особливий період

З 10 серпня діє новий порядок безготівкових розрахунків в особливий період

10 серпня 2019 року набрала чинності постанова НБУ від 06.08.2019 р. №103, якою викладено у новій редакції  Положення про порядок здійснення безготівкових розрахунків в Україні в національній валюті в особливий період.

Положення визначає основні вимоги щодо організації та здійснення безготівкових розрахунків в Україні в національній валюті в особливий період.

Так, залежно від рівня ризику для банківської системи, масштабу загрози, інших факторів визначаються три етапи функціонування особливого періоду:

  1. банки в умовах першого етапу особливого періоду здійснюють розрахунки через систему електронних платежів Національного банку (далі -СЕП) у порядку, установленому нормативно-правовим актом Національного банку, який регулює безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті;

  2. Національний банк в умовах другого етапу особливого періоду має право прийняти рішення про обмеження, зупинення здійснення безготівкових розрахунків у банках, які зареєстровані (або мають відокремлені підрозділи) у місцевостях, у яких введено воєнний стан;

  3. Національний банк в умовах третього етапу особливого періоду в разі введення воєнного стану на всій території України приймає рішення щодо здійснення безготівкових розрахунків тільки через визначені уповноважені банки.

Національний банк визначатиме перелік уповноважених банків і щороку (або за потреби) буде уточнювати цей перелік.

 

Коментар юриста редакції «Дебет-Кредит»: Наголосимо, що за позицією Верховного суду у листі від 13.07.2018 р. №60-1543/0/2-18 в Україні продовжує діяти особливий період. Це означає, що наразі діє перший етап порядку. За ним банки в умовах першого етапу особливого періоду здійснюють розрахунки через СЕП у порядку, який регулює безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті.

Другий та третій етапи будуть впроваджуватися тільки через введення воєнного стану.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»