• Посилання скопійовано

НБУ запровадив нові моделі обліку цінних паперів нерезидентів

НБУ сприяє спрощенню доступу нерезидентів до державних цінних паперів України

НБУ запровадив нові моделі обліку цінних паперів нерезидентів

Національний банк України запровадив нові моделі обліку цінних паперів нерезидентів та розширив можливості застосування «лінку» з міжнародним депозитарієм. Відповідні зміни дадуть змогу спростити доступ нерезидентів до облігацій внутрішньої державної позики (далі – ОВДП), зокрема до військових ОВДП, та сприятимуть створенню нових послуг із продажу державних цінних паперів.

Так, Національний банк оновив положення «Про провадження депозитарної і клірингової діяльності та забезпечення здійснення розрахунків за правочинами щодо цінних паперів Національним банком України» (далі – Положення), урегулювавши, зокрема:  

  • можливості відкриття в системі депозитарного обліку депозитарію НБУ агрегованих рахунків для обліку цінних паперів, права на які належать нерезидентам. Це зроблено з метою спрощення автоматизації процесів відкриття рахунків у цінних паперах та обслуговування операцій нерезидентів із ОВДП;
  • порядок обліку прав на цінні папери, що належать інвестиційним фірмам та їх клієнтам;
  • умови припинення ведення обліку та обслуговування обігу облігацій місцевих позик у системі депозитарного обліку депозитарію НБУ.

Крім того, депозитарій НБУ додав можливість обслуговування кількох однотипних агрегованих рахунків у цінних паперах однієї депозитарної установи. Це дасть змогу оптимізувати процеси купівлі-продажу ОВДП інвестиційними фірмами та їх клієнтами, а також сприятиме залученню FinTech компаній на цей ринок. 

Депозитарій НБУ також активно співпрацює з міжнародним депозитарієм Clearstream Banking S.A. (далі – Clearstream) для збільшення послуг, доступних через «лінк» між депозитаріями. Зокрема, скасовано обмеження для резидентів України на проведення операцій з ОВДП у системі Clearstream. Це дасть змогу розширити коло учасників вторинного ринку державних цінних паперів України серед нерезидентів.

Зміни до Положення затверджені постановою Правління НБУ від 21.04.2022 р. №79 «Про затвердження Змін до Положення про провадження депозитарної і клірингової діяльності та забезпечення здійснення розрахунків за правочинами щодо цінних паперів Національним банком України». Документ набирає чинності з 23 квітня 2022 року, за винятком окремих пунктів, які наберуть чинності з 25 квітня 2022 року.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»