• Посилання скопійовано

Нацбанк запровадив новий підхід до розрахунку окремих економічних нормативів

Прийнято постанову, якою запроваджено новий підхід до розрахунку нормативів кредитного ризику та уточнено розрахунок нормативу достатності (адекватності) регулятивного капіталу

Нацбанк запровадив новий підхід до розрахунку окремих економічних нормативів

Правління Національного банку України 8 жовтня 2015 року прийняло постанову № 683, якою внесені зміни до Інструкції № 368.

Постановою запроваджений новий підхід до розрахунку нормативів кредитного ризику:

- передбачено включення активів за їх балансовою вартістю. Зазначене дозволить банкам зменшити активні операції на суму сформованих за ними резервів. Це позитивно відобразиться на значеннях економічних нормативів кредитного ризику, що в свою чергу надасть можливість банкам направити вивільнені кошти на кредитування;

- визначено умови для врахування грошового забезпечення (покриття) за наданими гарантіями/акредитивами для зменшення кредитного ризику, що дасть можливість банкам розширити використання таких фінансових інструментів за наявності грошового забезпечення за ними.

Постановою також уточнений розрахунок нормативу достатності (адекватності) регулятивного капіталу (Н2):

- доповнено групу активів, які приймаються зі ступенем ризику 0%, активами, які забезпечені державною гарантією, що сприятиме реалізації державних програм шляхом фінансування інвестиційних та інфраструктурних проектів;

- включено облігації внутрішніх державних позик (ОВДП) з індексованою вартістю при визначенні суми відкритої валютної позиції з метою застосування єдиного підходу для розрахунку валютних ризиків як під час розрахунку лімітів валютної позиції так і для розрахунку нормативу достатності (адекватності) регулятивного капіталу (Н2).

Крім цього, документом передбачено:

- зміну підходів щодо порядку врахування субординованого боргу, зокрема щодо норми стосовно призупинення сплати процентів у разі погіршення фінансового стану банку, що сприятиме інвестиційній привабливості та додатковій капіталізації банківської системи;

- делегування уповноваженій особі Національного банку повноважень щодо прийняття окремих рішень, які раніше приймалися Комітетом з питань нагляду, що спростить та прискорить відповідні процедури.

Постанова набирає чинності через 31 день із дня її офіційного опублікування, тобто з 11 листопада 2015 року.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»