• Посилання скопійовано

Бізнес не очікує значного зростання цін у 2018 році та планує нарощувати виробництво – НБУ

Керівники підприємств продовжують зберігати оптимістичні очікування щодо макроекономічної ситуації в Україні у 2018 році та сподіваються на прискорення зростання обсягів виробництва товарів і послуг

Бізнес не очікує значного зростання цін у 2018 році та планує нарощувати виробництво – НБУ

Бізнес продовжує зберігати оптимістичні очікування відносно макроекономічної ситуації в Україні у 2018 році. Зокрема, зростання споживчих цін у цей період очікується на рівні 10.4% (у минулому кварталі – 10%). Одночасно керівники підприємств очікують на прискорення зростання обсягів виробництва товарів та послуг в Україні. Про це свідчать результати чергового опитування керівників підприємств, проведеного Нацбанком у IV кварталі 2017 року, - йдеться у повідомленні на офіційному сайті НБУ.

Як і у ІІІ кварталі, чотири з десяти респондентів прогнозують, що зростання споживчих цін у наступні 12 місяців не перевищить 9.0% або взагалі знизиться. Такі очікування бізнесу були обумовлені насамперед ситуацією на валютному ринку – 78% опитаних вважають це ключовим фактором. Цей чинник для бізнесу зберіг свою важливість на тлі погіршення девальваційних очікувань. Внаслідок посилення коливань обмінного курсу гривні в період проведення опитування (листопад-грудень 2017 року) частка респондентів, які очікують на послаблення національної валюти у наступні 12 місяців, зросла до 88.5% (з 79.4% у ІІІ кварталі).

Водночас порівняно з попередніми опитуваннями у визначенні інфляційних очікувань посилився вплив рівня доходів населення і соціальних видатків бюджету.

Сьомий квартал поспіль бізнес прогнозує активне зростання обсягів виробництва в цілому в Україні. Найбільш оптимістично налаштовані представники компаній переробної промисловості, торгівлі, компаній сегменту електроенергії та водопостачання, а також сільського господарства та переробної промисловості.

Як наслідок, бізнес України продовжує очікувати високого рівня ділової активності – індекс ділових очікувань (ІДО) становить 115.2% (у ІІІ кварталі – 117.4%). Високі темпи зростання економічної активності зберігаються в основному завдяки підвищенню прогнозів щодо зростання загальних обсягів реалізації продукції власного виробництва та збереженню високих показників щодо інвестиційних видатків на машини, обладнання та інвентар.

Позитивні зрушення опитані відзначають і на рівні власних підприємств. Як і в п’яти попередніх опитуваннях, бізнес позитивно оцінює фінансово-економічний стан своїх підприємств. "Задовільним" або "добрим" свій фінансово-економічний стан вважає 88% опитаних. При цьому у наступні 12 місяців 76% респондентів очікують на поліпшення фінансово-економічного стану своїх підприємств.

Однак, вперше з початку проведення опитувань підприємства відзначили свою неспроможність задовольнити неочікуване збільшення попиту за рахунок власних виробничих потужностей. Зокрема, найбільш відчутний дефіцит вільних потужностей у підприємств сільського господарства і торгівлі.

Потреба підприємств у запозичених коштах залишається значною, найбільшау підприємств добувної промисловості (баланс відповідей – 69%). Респонденти, які планують брати банківські кредити, надають перевагу національній валюті. Стримуючим фактором для залучення нових кредитів залишаються високі ставки. Одночасно другий квартал поспіль зростає частка респондентів, які планують залучати кошти за кордоном (8.3% порівняно з 7.4% у попередньому опитуванні).

***

Читайте також: Нацбанк вніс зміни до Тарифів на послуги з реєстрації та ліцензування 

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»