• Посилання скопійовано

Податківці розглянули деякі питання, пов'язані з відрядженням працівників

Міндоходів розглянуло питання продовження відрядження, підтвердження правомірності надання пільги з турзбору, а також витрат на відрядження членів керуючих органів підприємства

Міндоходів у листі від 25.11.2013 р. №16039/6/99-99-19-03-02-15 розглянуло кілька питань,  пов'язаних з відрядженням працівників.

1. Продовження відрядження

Будь-які витрати на відрядження можуть бути включені до складу витрат платника податку за наявності документів, що підтверджують зв'язок такого відрядження з діяльністю такого платника податку, зокрема (але не виключно) таких:

- запрошень сторони, що приймає, діяльність якої збігається з діяльністю платника податку;

- укладеного договору чи контракту;

- інших документів, які встановлюють або засвідчують бажання встановити цивільно-правові відносини;

- документів, що засвідчують участь відрядженої особи в переговорах, конференціях або симпозіумах, інших заходах, які проводяться за тематикою, що збігається з господарською діяльністю платника податку.

Таким чином, при продовженні терміну відрядження у зв’язку з виробничою необхідністю за наявності відповідного наказу та підтвердних документів витрати на відрядження відшкодовуються працівнику.

При затримці у відрядженні з причин, що не пов'язані з госпдіяльністю платника податку, витрати, здійснені при такій затримці, не можуть бути враховані при визначенні об'єкта оподаткування податком на прибуток.

2. Підтвердження правомірності надання пільги з турзбору

Позиція податківців з цього питання викладена, зокрема, у листах від 29.04.2011 р. №12291/7/15-0717 та від 20.08.2012 р. №1091/0/71-12/15-2217м. Нагадаємо, що в цих листах зазначено, що для підтвердження правомірності надання пільги з туристичного збору податковий агент повинен мати копії відповідних документів, що підтверджують належність особи до пільгової категорії. Без таких документів особи визнаються платниками туристичного збору на загальних підставах.

3. Витрати на відрядження посадових осіб

Витрати на відрядження осіб, які є членами керівних органів платника податку чи перебувають із ним у трудових відносинах, враховуються під час визначення об'єкта оподаткування податком на прибуток платника податку згідно з пп. 140.1.7 ПКУ. При цьому зазначені витрати можуть бути включені до складу податкових лише за наявності підтвердних документів.

Відповідно до ст. 89 Господарського кодексу управління діяльністю господарського товариства здійснюють його органи та посадові особи, склад і порядок обрання (призначення) яких визначається залежно від виду товариства, а у визначених законом випадках - учасники товариства.

Посадовими особами товариства визнаються голова та члени виконавчого органу, голова ревізійної комісії (ревізор), а у разі створення ради товариства (спостережної ради) - голова і члени цієї ради. Обмеження щодо поєднання однією особою зазначених посад встановлюються законом.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»