• Посилання скопійовано

Коли можуть відмовити у оплаті лікарняного для догляду за дитиною

Фонд з ТВП розповів про підстави для відмови у виплаті матеріального забезпечення застрахованій особі по тимчасовій непрацездатності по догляду за дитиною

Коли можуть відмовити у оплаті лікарняного для догляду за дитиною

Фахівці Фонду з ТВП нагадують, що порядок видачі лікарняних листів у зв'язку з доглядом за хворим членом сім’ї або хворою дитиною врегульовано  Наказом № 455.

Згідно з частиною шостою ст. 22 Закону № 1105 допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років, по догляду за хворим членом сім'ї та в разі захворювання матері або іншої особи, яка фактично здійснює догляд за дитиною віком до трьох років або дитиною-інвалідом віком до 18 років, не надається, якщо застрахована особа перебувала в цей час у щорічній (основній чи додатковій) відпустці, додатковій відпустці у зв'язку з навчанням або творчій відпустці.

Далі Фонд зазначає, що відповідно до п. 3 ст. 30 Закону № 1105 рішення про призначення матеріального забезпечення приймається комісією (уповноваженим) із соціального страхування, яку має бути створено на підприємстві.

Цією ж нормою встановлено перелік обов'язків комісії (уповноваженого) із соціального страхування. А саме:

  • здійснення контролю за правильним нарахуванням і своєчасною виплатою матеріального забезпечення;
  • приймання рішення про відмову в його призначенні, про припинення виплати матеріального забезпечення (повністю або частково);
  • розгляд підстав і правильність видачі листків непрацездатності та інших документів, які є підставою для надання матеріального забезпечення.

На підставі вищенаведеного Фонд зробив висновок, що саме комісія (уповноважений) із соціального страхування  має перевірити, чи не збігається період тимчасової непрацездатності з зазначеними вище видами відпусток. 

У разі, якщо мати або інша працююча особа, яка доглядає за хворою дитиною, перебуває в одній із перелічених відпусток, то комісія (уповноважений) із соціального страхування приймає рішення про відмову у наданні матеріального забезпечення за такі періоди. Допомога по догляду за хворою дитиною може бути надана після завершення відпуски.

Читайте також аналітику від Дт-Кт: Лікарняні та декретні – 2017 

Джерело: Фонд соціального страхування України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»