• Посилання скопійовано

Трудовий кодекс: запропоновано доповнити перелік ознак, за якими забороняється дискримінація у сфері праці

Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення розглянув положення проекту Трудового кодексу щодо заборони дискримінації у сфері праці

Трудовий кодекс: запропоновано доповнити перелік ознак, за якими забороняється дискримінація у сфері праці

У Комітеті повідомили, що розглянули порівняльну таблицю до проекту Трудового кодексу України №1658, доопрацьований, який готується до другого читання.

Загалом до законопроекту подано майже 1900 поправок та пропозицій від народних депутатів.

Ці поправки розглянуто робочою групою, створеною при Комітеті, яка працювала майже півтора роки. В ході засідань позиції членів робочої групи різнилися та переглядалися для прийняття остаточного рішення.

На засідання Комітету з розгляду проекту Трудового кодексу до другого читання були запрошені народні депутати, чиї поправки та пропозиції увійшли до порівняльної таблиці законопроекту.

Неодноразово змінювалася і позиція щодо положень статті 3 стосовно заборони дискримінації у сфері праці, редакція якої підтримана народними депутатами при прийнятті проекту Трудового кодексу в першому читанні.

Зокрема, до статті 3 проекту внесено пропозиції, які доповнюють перелік ознак, за якими забороняється дискримінація у сфері праці. Відтак цей перелік пропонується доповнити ознаками:

  • сексуальна орієнтація;
  • ставлення до статевості чи статевих відносин;
  • гендерна ідентичність;
  • вагітність;
  • звернення чи ймовірне звернення про соціальну відпустку або відпустку для догляду за дитиною чи у зв’язку з усиновленням дитини;
  • належність до категорії внутрішньо переміщених осіб;
  • призов чи можливість призову на мобілізаційні навчання або військову службу під час мобілізації;
  • участь в антитерористичній операції;
  • шлюбний стан;
  • належність до філософських або інших світоглядних переконань.

Як повідомили у секретаріаті Комітету, Комітет не вилучав з тексту проекту Трудового кодексу норми, що містять заборону дискримінації в сфері праці.

Під час розгляду поправок та пропозицій, членами Комітету голосувалися поправки тих народних депутатів, які взяли участь у засіданні Комітету.

Так, на засіданні були присутні народні депутати П.Унгурян та О.Медуниця, і членами Комітету проголосована поправка №46 народного депутата П.Унгуряна до статті 3 «Недопущення дискримінації у сфері праці», яка передбачає, що дискримінація у будь-якій формі та за будь-якими ознаками у сфері праці забороняється.

Ця поправка підтримана Комітетом, оскільки її редакція не містить обмеженого переліку ознак, за якими можуть бути дискриміновані суб’єкти трудових відносин.

Інші поправки до статті 3 законопроекту, а також поправки щодо надання працівнику відпусток у зв’язку з навчанням, внесені від народних депутатів, котрі з поважних причин не змогли взяти участь у засіданні Комітету та поставити їх на підтвердження, Комітетом не розглядалися.

З метою врегулювання окремих положень проекту Трудового кодексу №1658, який готується до другого читання, 11 квітня 2017 року відбудеться засідання Комітету, про час та місце проведення якого буде повідомлено додатково.

Усі новини про Трудовий кодекс>>

Джерело: Верховна Рада України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»