• Посилання скопійовано

Підприємці-роботодавці застосовують коригуючий коефіцієнт для середнього заробітку у разі підвищення всім працівникам окладів

Чи зобов'язанi пiдприємцi коригувати середню зарплату найманих працiвникiв, якщо в розрахунковому перiодi для надання вiдпустки вiдбувалося пiдвищення їхньої зарплати у зв'язку зi зростанням розмiру мiнiмальної зарплати? Консультує Мінсоцполітики

Підприємці-роботодавці застосовують коригуючий коефіцієнт для середнього заробітку у разі підвищення всім працівникам окладів

Джерело: http://dominanta.in.ua

Згiдно з пунктом 10 Порядку  № 100, у разi пiдвищення тарифних ставок i посадових окладiв вiдповiдно до актiв законодавства, а також за рiшеннями, передбаченими колективними договорами (угодами), як у розрахунковому перiодi, так i в перiодi, впродовж якого за працiвником зберiгається середнiй заробiток, заробiтна плата, включаючи премiї та iншi виплати, що враховуються для обчислення середньої заробiтної плати, за промiжок часу до пiдвищення коригується на коефiцiєнт пiдвищення тарифних ставок, посадових окладiв.

Отже, коефiцiєнт, на який потрiбно прокоригувати виплати, якi враховуються для обчислення середньої заробiтної плати, розраховується дiленням окладу (тарифної ставки), установленого пiсля пiдвищення, на оклад (тарифну ставку) до пiдвищення.

У радi змiни тарифної ставки (посадового окладу) окремим працiвникам у зв'язку з присвоєнням вищого розряду, переведенням на iншу вищеоплачувану роботу (посаду) тощо коригування середньої заробiтної плати не провадиться.

Отже, коригування середньої заробiтної плати проводиться, якщо останнє пiдвищення посадового окладу працiвника вiдбулося в розрахунковому перiодi.

На госпрозрахункових пiдприємствах i в органiзацiях коригування заробiтної плати та iнших виплат провадиться з урахуванням їхнiх фiнансових можливостей. Порядком передбачено можливiсть зменшення коефiцiєнта коригування. Наказ про зменшення коефiцiєнта коригування для всiх працiвникiв пiдприємства погоджується з профспiлковим комiтетом або iншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом.

Непроведения коригування середньої заробiтної плати є порушенням законодавства про працю з огляду на таке.

Згiдно зi ст. 3 КЗпП законодавство про працю регулює трудовi вiдносини працiвникiв усiх пiдприємств, установ, органiзацiй незалежно вiд форми власностi, виду дiяльностi i галузевої належностi, а також осiб, якi працюють за трудовим договором з фiзичними особами.

Законодавство про працю складається з КЗпП та iнших актiв законодавства України, ухвалених вiдповiдно до нього.

Розрахунок середньої заробiтної плати для оплати часу вiдпустки вiдповiдно до ст. 21 Закону «Про вiдпустки» визначається з урахуванням положень Порядку.

Начальник вiддiлу, Неля СИНЬКО

"Праця i зарплата" №7 (1019), 15 лютого 2017 р.

Джерело: Dominanta

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»