• Посилання скопійовано

Індексація враховується для нарахування зарплати на рівні мінімальної – позиції Держпраці та Мінсоцполітики

Скасування листа Мінсоцполітики №317/0/101-17/282 щодо врахування індексації для виконання гарантії зарплати на рівні мінімальної призвело до обурення серед бухгалтерів. Щоб поставити крапку в цьому питанні, наша редакція звернулася із запитами до Мінсоцполітики та Держпраці

Індексація враховується для нарахування зарплати на рівні мінімальної – позиції Держпраці та Мінсоцполітики

Коментар до листів Держпраці від 29.12.2017 р. № 12290/4/4,3-дп-17 та Мінсоцполітики від 10.01.2018 р. № 27/0/101-18

Нагадаємо, що минулого року Мінсоцполітики листом від 07.09.2017 р. №2341/0/101-17 скасувало лист від 13.02.2017 р. №317/0/101-17/282 щодо врахування індексації до виплат для нарахування зарплати не нижче мінімальної. Докладно про це ми розповідали тут. Також свою позицію щодо цього висловлювали й податківці з "Вісника. Офіційно про податки", про що тут

У зв’язку з цим редакція "Дебету-Кредиту" звернулася до Мінсоцполітики та Держпраці з запитом, який містив такі запитання:

1) Чи включається сума індексації, визначена відповідно до Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ  від 17.07.2003 р. № 1078 (із змінами), до виплат, які мають враховуватись до заробітної плати при забезпечені її мінімального розміру?

2) Якщо відповідь на перше питання «ні», то що робити з індексацією, нарахованою у січні-жовтні 2017 р., якщо вона враховувалася роботодавцем для нарахування зарплати не нижче мінімального розміру? Чи потрібно збільшувати  суму доплати до мінімального розміру зарплати – на суму такої індексації? 

3) Якщо відповідь на перше питання «ні», то яку відповідальність нестимуть роботодавці, які не дотримувалися гарантій щодо дотримання розміру мінімальної заробітної плати у зв’язку з роз’ясненням Мінсоцполітики від 13.02.2017 р. №317/0/101-17/282?

У відповідь Держпраці та Мінсоцполітики традиційно навели норми ст. 3-1 Закону про оплату праці. До того ж вони вказали, що в цій нормі визначено вичерпний перелік тих виплат, що не враховуються для виконання гарантії. Саме тому висновок обох органів у роз’ясненнях такий: «Усі інші складові зарплати, що не зазначені в частині другій ст. 3-1 Закону, мають враховуватися до мінімальної зарплати».

 

Оскільки у переліку, встановленим ч. 2 ст. 3-1 Закону про оплату праці, відсутня індексації зарплати, то виходить, що вона має враховуватися до виплат для виконання гарантії щодо нарахування зарплати на рівні мінімальної.

 

Тож роботодавцям за 2017 рік не потрібно проводити ніяких перерахунків у нарахованій зарплаті своїм працівникам та сплачених податків при її нарахуванні.

На жаль, з чим було пов’язане скасування відповідного листа Мінсоцполітики, у коментованих листах не наведено. 

***

 Як нараховувати індексацію зарплати у січні 2018 році - читайте тут, а калькулятор для її нарахування розміщено ось тут

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»