• Посилання скопійовано

Рік з новою мінімальною зарплатою: як це вплинуло на життя українців та хто розбагатів

Торішнє дворазове підвищення мінімалки підняло ціни та призвело до відходу зарплат в тінь

Рік з новою мінімальною зарплатою: як це вплинуло на життя українців та хто розбагатів

Як повідомляє "Сьогодні. ua" вже рік як заробітки низькооплачуваних українців зросли вдвічі: в лютому вони отримали на руки нову мінімальну зарплату – 3200 грн без вирахування податків (2576 грн чистими). Цього місяця їх доходи підвищилися ще на 16%, оскільки мінзарплата з січня зросла до 3723 грн.

Експерти кажуть, що на рівень життя більшості це мало вплинуло, оскільки одночасно піднялися і ціни.

"Ефект 3200"

"Зростання мінімалки у бюджетників потягнуло за собою підвищення заробітків у приватному секторі, – каже HR-експерт rabota.ua Тетяна Пашкіна. – Але питання: звідки взялася підвищена зарплата, якщо не у всіх роботодавців був економічний зазор, щоб платити більше? Білі ставки працівникам бізнесмени підняли за рахунок зменшення своїх прибутків, потім поступово збільшили вартість кінцевої продукції, і зростання зарплат спричинило за собою новий виток цін. У мене немає відчуття, що нові зарплати поліпшили рівень життя народу, тому що далеко не всі компанії використали це як стимул до підвищення ефективності роботи. І сьогодні не всі готові підвищувати заробітки далі".

Економіст Іван Нікітченко також упевнений, що зростання зарплат, безумовно, вплинуло на зростання цін, але не вважає цей вплив значним:

"З одного боку, зростання виплат для бюджетників завжди призводить до інфляції. З іншого – через зростання мінзарплати збільшилася податкове навантаження на бізнес, і він компенсував його підняттям цін. Але більше вплинула девальвація гривні, зростання цін на нафтопродукти".

 

Що далі

Як роз'яснили у Мінекономрозвитку, з 1 січня цього року зросли не тільки мінзарплати, а й посадові оклади бюджетників за Єдиною тарифною сіткою (ЄТС), оскільки оклад для 1-го розряду ЄТС дорівнює прожмінімуму для працездатних на 2018 року, а він зріс з 1600 до 1762 грн. Але для 1-11 розрядів (всього їх 24) зрівнялівка залишилася, оскільки їх зарплата виявилася нижчою за мінімальну і тільки з 12-го розряду вона вище – 3735 грн.

"Рік тому молоді лікарі були незадоволені, що у них зарплата майже така ж, як у медсестер і санітарок, а відповідальності набагато більше, потім їм почали доплачувати за інтенсивність роботи, і ситуація потроху виправилася, – розповіла нам медсестра столичної райлікарні Ірина Димова. – Але у всіх нас почали збиратися борги за зарплатами, які частково погасили перед Новим роком. Зараз чекаємо підвищену зарплату за січень, обіцяють видати повністю".

До речі, у другій половині цього року мінімалка може зрости ще раз – до 4100 грн, що ще минулого року пропонував президент. Про це докладніше ми писали тут>>

Але через відсутність грошей в казні на зростання заробітків бюджетників підвищення відклали, попередньо на півроку. Президент Украналітцентру Олександр Охріменко прогнозує, що "брудні" зарплати все одно продовжать зростання цього року через те, що все більше українців після введення безвізу їдуть на заробітки до Польщі і Чехії:

"Гроші заробітчан, що надсилаються рідним, побічно впливають на зростання цін у нас, тому для збереження споживчого попиту в приватному секторі поступово зростатимуть нелегальні зарплати, а офіційні у дедалі більшої кількості працівників бізнес покаже на рівні мінімуму або трохи вище".

 

Зарплати "вдарили" по заводах

За рік борги із зарплат зросли майже на третину і, за даними Держстату, досягли 2,37 млрд грн. Якщо не враховувати безнадійні борги підприємств-банкрутів, то працюючі структури заборгували більш як половину цієї суми – 1,27 млрд грн. Охріменко пов'язує зростання боргу з підвищенням мінімальної зарплати.

"Найболючіше це вдарило по промисловості, яка, на відміну від торгівлі і сервісу, платить, переважно, білі зарплати, – аналізує Охріменко. – З огляду на низьку купівельну спроможність населення, ціни на промтовари не могли зрости пропорційно зростанню зарплат, тому у бізнесу почали накопичуватися борги. Цього року, якщо ще раз підняти мінзарплати, ситуація із заборгованістю посилиться".

Щодо боргів бюджетникам експерт прогнозує, що вони зменшаться у медиків і держслужбовців, але почнуть накопичуватися у викладачів, артистів, вчених. Причина в тому, що торік була зворотна тенденція – уряд погашав недоїмку в сфері освіти, науки, але накопичував в інших сферах бюджету. Тепер буде навпаки, оскільки грошей на виплату підвищених зарплат в казні не вистачає.

 Олександр Панченко, Коновалова Христина

Джерело: Сьогодні

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»