• Посилання скопійовано

Індексація враховується до розміру мінімальної зарплати: нове роз'яснення Мінсоцполітики

У новому листі Мінсоцполітики наголошує, що складові заробітної плати, які не перелічені в частині другій статті 3-1 Закону "Про оплату праці" (у тому числі сума індексації) мають враховуватись до розміру мінімальної зарплати

Індексація враховується до розміру мінімальної зарплати: нове роз'яснення Мінсоцполітики

Мінсоцполітики у листі від 07.02.2018 р. №5/0/66-18 наголошує, що частиною другою статті 3-1 Закону "Про оплату праці" визначений вичерпний перелік виплат, які не враховуються при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру. Це доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров'я, за роботу в нічний та надурочний час, роз'їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

Всі інші складові заробітної плати, які не перелічені в частині другій статті 3-1 вищевказаного Закону, у тому числі сума індексації, мають враховуватись до розміру мінімальної заробітної плати.

 

Сума індексації має враховуватись до розміру мінімальної заробітної плати - Мінсоцполітики

 

Окремо в листі зауважено, що розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати. Якщо нарахована заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, роботодавець проводить доплату до рівня мінімальної заробітної плати, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати.

Також аналогічне роз'яснення міститься у листі Мінсоцполітики від 05.01.2018 р. №9/0/22-18/134

***

Нагадаємо, що минулого року Мінсоцполітики листом від 07.09.2017 р. №2341/0/101-17 скасувало лист від 13.02.2017 р. №317/0/101-17/282 щодо врахування індексації до виплат для нарахування зарплати не нижче мінімальної. Докладно про це ми розповідали тут. Також свою позицію щодо цього висловлювали й податківці з "Вісника. Офіційно про податки", про що тут

У зв’язку з цим редакція "Дебету-Кредиту" звернулася до Мінсоцполітики та Держпраці з запитом. Зокрема, ми запитували, чи включається сума індексації до виплат, які мають враховуватись до заробітної плати при забезпечені її мінімального розміру.  Висновок обох органів у наданих нам роз’ясненнях такий: «Усі інші складові зарплати, що не зазначені в частині другій ст. 3-1 Закону, мають враховуватися до мінімальної зарплати». Тобто ми зробили висновок, що сума індексації зарплати має враховуватися до виплат для виконання гарантії щодо нарахування зарплати на рівні мінімальної. Про це тут>>

Як бачимо, Мінсоцполітики у коментованому листі це підтверджує. 

Читайте також: Індексація зарплати у лютому та березні 2018 року 

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Міністерство соціальної політики

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»