• Посилання скопійовано

Як нараховувати лікарняні, якщо новоприйнятий працівник був безробітним?

Застрахована особа перед влаштуванням на роботу перебувала на обліку у центрі зайнятості та отримувала допомогу з безробіттю. Чи зараховується період отримання такої допомоги до страхового стажу? Чи застосовується обмеження мінімальною зарплатою розміру допомоги з тимчасової непрацездатності при настанні страхового випадку? Консультує Фонд соцтраху

Як нараховувати лікарняні, якщо новоприйнятий працівник був безробітним?

У Фонді соцтраху пояснили, що до страхового стажу за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності необхідно враховувати період отримання допомоги з безробіттю (відповідно до абзацу другого частини першої статті 21 Закону № 1105).

При цьому документальним підтвердженням даних, на підставі яких у даному випадку здійснюється обчислення страхового стажу, є:

  • записи в трудовій книжці працівника про призначення допомоги з безробіттю та її припинення;
  • або довідка центру зайнятості про періоди виплати допомоги з безробіттю.

Якщо працівником буде підтверджено, що він у 12-місячному періоді перед настанням страхового випадку певний період (необхідний для набрання шестимісячного страхового стажу) був зареєстрований в районному органі центру зайнятості, як безробітний, та отримував допомогу з безробіттю за цей період, то при розрахунку розміру допомоги з тимчасової непрацездатності обмеження, передбачене част. 4 ст. 19 Закону № 1105, не застосовується.

***

Читайте також:

Джерело: Фонд соціального страхування України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»