• Посилання скопійовано

Як розрахувати середньоденний заробіток, якщо працівник захворів у перший робочий день — роз’яснює Фонд соцстраху

Якщо першим днем роботи працівника буде день, коли він повинен був відповідно до свого графіка роботи фактично приступити до роботи,обчислення середньої заробітної плати необхідно здійснювати відповідно до п. 28 Порядку №1266

Як розрахувати середньоденний заробіток, якщо працівник захворів у перший робочий день — роз’яснює Фонд соцстраху

Фонд з ТВП у листі від 31.07.2017 р. №5.2-28-1353 зауважує, що норми Порядку №1266 розрізняють поняття «перебування у трудових відносинах» та «перший день роботи» і застосовуються в контексті закладеного у норми Порядку змісту.

Так, відповідно до п. 3 Порядку №1266 середньоденна заробітна плата обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати, на яку нарахований ЄСВ та/або страхові внески на відповідні види загальнообов'язкового державного соціального страхування, на кількість календарних днів зайнятості (період перебування у трудових відносинах) у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин.

Згідно з п. 28 Порядку №1266, якщо у розрахунковому періоді перед настанням страхового випадку застрахована особа з поважних причин не мала заробітку або страховий випадок настав у перший день роботи (для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності), середня заробітна плата визначається виходячи з тарифної ставки (посадового окладу) або її частини, встановленої на день настання страхового випадку.

Отже, якщо першим днем роботи працівника буде день, коли він повинен був відповідно до свого графіка роботи фактично приступити до роботи,обчислення середньої заробітної плати необхідно здійснювати відповідно до п. 28 Порядку №1266.

Якщо ж страховий випадок настав на другий день роботи працівника, розрахунковим періодом будуть календарні дні перебування у трудових відносинах перед настанням страхового випадку (пункт 27 Порядку №1266). Але якщо  працівник перед настанням страхового випадку перебував у відпустці без збереження заробітної плати, яка є поважною причиною та періоди якої виключаються із розрахункового періоду, обчислення середньої заробітної плати здійснюватиметься відповідно до п. 28 Порядку №1266.

 

Від редакції

Як бачимо, у коментованому листі фахівці ФСС акцентували увагу на різниці між поняттями «перебування у трудових відносинах» та «перший день роботи». Норми Порядку № 1266 розрізняють ці поняття, отже перебування у трудових відносинах для обчислень середньої заробітної плати для оплати тимчасової непрацездатності - це не перший день роботи. 

Як застосувати зазначене у цьому листі на практиці? 

Дійсно, якщо у розрахунковому періоді перед настанням страхового випадку застрахована особа з поважних причин не мала  заробітку або страховий випадок настав у перший день роботи (для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності), середня заробітна плата визначається виходячи з тарифної ставки (посадового окладу) або її частини, встановленої на день настання страхового випадку (п. 28 Порядку № 1266).

Вважаємо доцільним нагадати, що таке поважні причини. Календарними днями, не відпрацьованими з чотирьох поважних причин, є:

Усе про зарплату і кадри
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

  • періоди тимчасової непрацездатності;
  • час перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами;
  • час перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком;
  • час перебування у відпустці без збереження заробітної плати.

Місяці розрахункового періоду (з першого до першого числа), в яких застрахована особа не працювала з поважних причин, виключаються з розрахункового періоду.  Проте, якщо працівник в місяці, що входить до розрахункового періоду, не відпрацював частину днів, у зв’язку з поважними причинами, решта календарних днів такого місяця з розрахункового періоду не виключається. 

Якщо в розрахунковому періоді застрахована особа з поважних причин не мала заробітку або страховий випадок настав у перший день роботи, середня заробітна плата обчислюється, виходячи з тарифної ставки (посадового окладу) або її частини, встановленої на день настання страхового випадку шляхом ділення на 30,44 (п. 28 Порядку № 1266) та п. 5 Порядку №1266.

На підставі норм Порядку № 1266 та коментованого листа наведемо приклади.

 

Приклад 1.  З працівником укладено трудовий договір і його перший робочий день відповідно до графіку - 02.04.2018 р. Оклад працівника становить 8000,00 грн. У свій перший робочий день (02.04.2018) працівник захворів. Лікарняний тривав 5 днів. Загальний страховий стаж у працівника 10 років. Працівник надав довідку від ПФУ, яка підтверджує наявність страхового стажу 6 місяців протягом 12 місяців, що передують місяцю настання страхового випадку (тимчасової непрацездатності).

Лікарняні працівнику розраховуємо виходячи з тарифної ставки (посадового окладу), встановленої на день настання страхового випадку шляхом ділення на 30,44. 

Середньоденна заробітна плата становить: 8000 грн/30,44 = 262,81 грн.

Сума лікарняних: 262,81 грн  х 5 = 1314,05 грн.

 

Приклад 2. З працівником укладено трудовий договір з 05.04.2018 року.  Його перший день роботи згідно з графіком - 10.04.2018 року. Оклад працівника становить 9000,00 грн. У зв’язку із сімейними обставинами працівника йому було надано відпустку без збереження заробітної плати відповідно до ст. 26 Закону про відпустки на 2 дні (10 та 11 квітня 2018 р.). З 12.04.2018 р. працівник захворів, період тимчасової непрацездатності тривав 10 днів. Загальний страховий стаж у працівника 10 років. Працівник надав довідку від ПФУ, яка підтверджує наявність страхового стажу 6 місяців протягом 12 місяців, що передують місяцю настання страхового випадку (тимчасової непрацездатності).

Лікарняні працівнику розраховуємо виходячи з тарифної ставки (посадового окладу), встановленої на день настання страхового випадку шляхом ділення на 30,44.

Середньоденна заробітна плата становить: 9000 грн/30,44 = 295,66 грн

Сума лікарняних: 295,66 грн  х 10 = 2956,6 грн.

***

Читайте також:

Автор: Галина Казначей

На підставі: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»