• Посилання скопійовано

Донараховуємо індексацію до початку перевірки Держпраці: про що треба пам’ятати?

Суд допускає можливість виправити порушення до початку проведення перевірки Держпраці. Однак, зі змісту наказу про індексацію, підприємство може отримати штраф у розмірі як 1 МЗП, так і 10 МЗП за кожного працівника. Варто почути Верховний Cуд та врахувати його висновки

Донараховуємо індексацію до початку перевірки Держпраці: про що треба пам’ятати?

Коментар до Постанови ВС від 12.04.2018 р. справи №816/2325/16

Заробітна плата підлягає індексації у встановленому законодавством порядку (ст. 95 КЗпП). Зараз цей порядок встановлений Постановою КМУ №1078.

Індексація заробітної плати є мінімальною державною гарантією в оплаті праці, за недотримання якої юридичні та фізичні особи - підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (абз. 4 ч. 2 ст. 265 КЗпП).

 

Як це розуміє  Держпраці?

У листі від 07.05.2018 р. № 3570/4.1/4.1-ДП-18 фахівці органу держнагляду вважають, що:

  • ненарахування індексації заробітної плати є порушенням ст. 95 КзпП та, відповідно, мінімальних державних гарантій в оплаті праці. Отже, якщо індексація працівнику не нараховувалася взагалі (зокрема, і в якомусь одному місяці), то роботодавцю загрожуватиме штраф 10 МЗП;
  • порушення правил обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації та сум індексації є порушенням Порядку №1078, не підпадає під визначення мінімальних державних гарантій в оплаті праці, наведене у ст. 12 Закону про оплату праці, та належить до категорії інших порушень. Тобто, якщо хоч якась сума індексації працівнику нараховувалася (за місяці, коли вона повинна була нараховуватися), то роботодавцю загрожуватиме штраф 1 МЗП. Тобто в 10 разів менше!

Але, чи насправді можна очікувати штраф у розмірі 1 МЗП у разі прийняття наказу про нарахування (тобто, здійснення нарахування індексації), але без фактичних розрахунків з працівниками на момент перевірки?

Усе про перевірки і перевіряючих – у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Коментованим нами рішенням перевіряючі не лише виявили факт ненарахування індексації працівникам, а й застосували штраф у розмірі 290 тис. грн. Держпраці виходило з рохрахунку розміру штрафу у 10 МЗП за кожного працівника на момент виявлення порушення.

Увага! Підставою для перевірки, зазначеної у коментованому судовому рішенні, став лист Полтавського об'єднаного управління ПФУ від 06.10.2016 р. щодо нарахування підприємством заробітної плати в розмірі менше мінімальної. Хоча, звісно, підстави для позапланової перевірки Держпраці можуть бути й не тільки повідомлення від інших контролерів. Про це докладно читайте тут>>

Варто врахувати два моменти, які, на думку підприємства, мали би врятувати його від штрафу за наслідками перевірки:

1) відповідно до наказу директора підприємства проведено індексацію заробітної плати за період січень-жовтень 2016 року та здійснено виплату відповідних грошових сум при нарахуванні заробітної плати за листопад 2016 року. На підтвердження здійснення індексування сум заробітної плати надані розрахункові відомості за січень-грудень 2016 року.

Згідно з указаними відомостями нарахування індексації відбулось у листопаді 2016 року, а фактично розрахунки з працівниками щодо нарахованої на заробітну плату індексації проведено ще до початку перевірки.

2) кільком працівникам не проводилась індексація на заробітну плату у зв'язку з тим, що вказані працівники працюють за сумісництвом. Нагадаємо, що індексація зарплати "сумісників" проводиться, але лише за умови надання працівником довідки з основного місця роботи про індексацію, проведену там (згідно з п. 7 Порядку № 1078). Немає довідки – немає й індексації зарплати "сумісника"!

Спробуємо розібратись з кожним наведеним аргументом на користь позиції підприємства про незаконність штрафу.

 

Проведення індексації не підтверджується наказом!

Багато фахівців у сфері трудових відносин надають поради щодо встановлення/запровадження на підприємстві схем посадових окладів, тарифних сіток чи інших систем оплати праці — у будь-якому разі таке прописується у колективному договорі. А за його відсутності — керівнику слід прийняти наказ про обрану систему оплати праці, у т.ч. яка відрізняється від законодавчо встановленої. Причому, в такому разі, варто додатково розробити Положення про систему та умови оплату праці працівників, яким передбачити, зокрема, її структуру, а також перегляд та індексацію розміру заробітної плати (періодичність перегляду та індексацію зарплати між такими переглядами).

Чому ми на цьому наголошуємо? Чинне законодавство не вимагає для проведення індексації виносити спеціальні накази. Адже обов’язок її проведення встановлений Законом № 1282, а порядок проведення – Порядком №1078. 

Хоча, звісно, заборони складати такий наказ теж немає. 

У ситуації, яку ми коментуємо, наказ на проведення індексації на підприємстві був і стосувався періоду січня-жовтня 2016 року. Причому, сам наказ був виданий 04.11.2016 р., в той час, як дата початку перевірки Держпраці визначена 07.11.2016 р.

Втім, для суду цей наказ не мав вирішального значення. Судом не було визнано факту нарахування індексації за відповідний період. Чому? 

Тому що підприємство включило донараховану індексацію до розрахункової відомості за цілий місяць – листопад 2016 року – у якому це донарахування було проведено. З неї неможливо було довідатися, коли саме було проведено нарахування індексації на заробітну плату працівників. Тобто, окремого первинного документу, який би доводив факт донарахування індексації до початку перевірки (із відповідною датою) складено не було.  А наказ про її нарахування від 04.11.2016 р. не може свідчити про усунення порушень підприємством ще до початку перевірки. 

 

Індексація зарплати "сумісників" не стосується!

А ось аргументи щодо "сумісників" дещо зменшили суму штрафу. Дійсно, із наданих до суду наказів про прийом на роботу вбачається, що кілька працівників були прийняті на роботу на підприємство, що перевірялось, за сумісництвом. У результаті судовим рішенням першої інстанції сума штрафу з  290 тис. грн була зменшена до 246 500,00 грн.  

Апеляційна інстанція цілком підтримала таке рішення. ВС коментованим нами рішенням лише продублював наведені вище висновки судів першої та апеляційної інстанції, цілком підтримавши їх.

 

Замість висновків

Як уникнути штрафу та правильно донарахувати індексацію за минулі періоди до початку перевірки від Держпраці?

Якщо підприємство дізналось про проведення перевірки Держпраці та добре знає про предмет перевірки (належне проведення індексації зарплати), то донарахування індексації варто оформити окремим первинним документом. Наприклад – окремою розрахунковою відомістю. Велике значення має дата – цей документ повинен мати дату, яка має бути датою до початку перевірки. 

Звісно, це не дуже зручно, адже при нарахуванні решта зарплати за місяць (або половину місяця, якщо підприємство складає окремі розрахункові відомості на аванс і решта зарплати) доведеться, з метою оподаткування, враховувати раніше нараховані суми. Але коли на кону стоїть величезна сума штрафу, якщо вже робити термінове донарахування, то слід його і правильно й своєчасно задокументувати, не чекаючи закінчення місяця.  

Якщо щодо донарахування індексації за минулі періоди складатиметься спеціальний наказ, при його складанні слід враховувати приписи Порядку №1078, а саме:

1) фіксована сума індексації виплачується до наступного підвищення тарифної ставки (окладу), при якому сума збільшення заробітної плати перевищить фіксовану суму індексації.

Зараз такого терміну як «фіксована сума індексації» в Порядку №1078 немає, але принцип – залишився. У п. 5 Порядку №1078 зазначено, якщо розмір підвищення грошового доходу не перевищує суму індексації, що склалася у місяці підвищення доходу, сума індексації у цьому місяці розраховується як різниця між сумою індексації і розміром підвищення доходу. Це й є та сама фіксована сума індексації;

2) у тексті наказу мають бути чітко визначені періоди, за які донараховуватиметься індексація, а не загально — «січень-жовтень 2016 року», як зроблено підприємством у коментованому судовому рішенні. При цьому, важливо додати посилання на документи, які встановлюють порядок розрахунку зарплати та порядок/періодичність проведення індексації (це можуть бути Закон №1282, Порядок №1078,  колективний договір, Положення про систему та умови оплати праці, наказ про обрану систему оплати праці тощо).

Пам’ятайте! Одне донарахування вас не врятує! Треба довести справу виправлення порушення до кінця і терміново сплатити донараховану суму індексації! Відсутність виплати хоча би частини розрахованого розміру індексації може бути розцінене судом як окреме порушення ст. 96 КзпП. У коментованому судовому рішенні це стало підставою для застосування штрафу у розмірі 10 МЗП щодо кожного працівника.

А ще донарахування індексації за минулі періоди може вимагати компенсації за несвоєчасну виплату зарплати. Про це ми докладно писали тут>>

***

Читайте також: Несвоєчасно виплатили компенсацію за невикористані відпустки, але виправили це: чи буде штраф?

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»