• Посилання скопійовано

Приймаєте на роботу студента? Як йому індексувати зарплату

Мінсоцполітики розповіло, як індексувати зарплату новоприйнятому працівнику-студенту, який отримує стипендію

Приймаєте на роботу студента? Як йому індексувати зарплату

Коментар до листа Мінсоцполітики від 14.08.2018 р. № 14/0/216-18

Пунктом 2 Порядку №1078 встановлено перелік доходів, які підлягають індексації. Серед них є як зарплата, так і стипендія. 

А п. 4 Порядку 1078 визначено порядок нарахування індексації у разі наявності декількох підстав для індексування доходів. А саме:

  •  у разі коли особа працює та отримує інший грошовий дохід, то насамперед індексується зарплата;
  • якщо така особа працює і одночасно навчається за денною формою навчання або з відривом від виробництва у клінічній ординатурі, аспірантурі і докторантурі, насамперед індексується стипендія.

Саме при прийнятті на роботу працівника-студента з метою правильного проведення індексації його зарплати, потрібно знати, чи отримує він стипендію, чи ні.

Про можливість отримання довідки щодо отримання стипендії йдеться у п. 8 Порядку №1078. За нею стипендіатам із числа учнів ПТНЗ, студентів ВНЗ, клінічних ординаторів, аспірантів і докторантів, які навчаються за денною формою навчання або з відривом від виробництва і одночасно працюють, на їхню вимогу ПТНЗ та ВНЗ видають довідку про розмір і строк призначення стипендії. Вона є підставою для проведення індексації заробітної плати за місцем роботи таких стипендіатів у межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб з урахуванням одержаної проіндексованої стипендії.

Мінсоцполітики згадала ще два правила для індексації зарплати новоприйнятих. 

П. 10-2 Порядку №1078 передбачено, що для працівників, яких прийнято на роботу, обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації здійснюється з місяця, наступного за місяцем підвищення окладу, за посадою, яку займає працівник.

Якщо працівника прийнято на роботу не з початку місяця, а з середини, при індексації заробітної плати слід застосовувати пункт 4 Порядку №1078. А саме: у разі коли особа працює неповний робочий час, сума індексації визначається з розрахунку повного робочого часу, а виплачується пропорційно відпрацьованому часу.

Оскільки для працівників-студентів зі стипендією є ще окремі правила поряд з загальними, то Мінсоцполітики у роз’ясненні навело приклад нарахування індексації. 

 

Приклад. Заробітна плата проводиться в межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, з урахуванням одержаної проіндексованої стипендії. Індексації підлягає 1272 грн (1762 грн - 490 грн, де 1762 грн - розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, 490 грн - розмір проіндексованої стипендії у червні 2018 року).

Сума індексації за повністю відпрацьований місяць становила 85,22 грн (1272 грн х 6,7 : 100, де 6,7 % - величина приросту індексу споживчих цін у червні 2018 року, якщо останнє підвищення тарифних ставок (окладів) відбулося у вересні 2017 року).

Оскільки учня було прийнято на роботу з 11 червня 2018 року, сума індексації мала виплачуватись за фактично відпрацьовані дні, тобто 85,22 грн: 20 роб. дн. х 14 відпр. дн. = 59,65 грн.

Отже, за місцем роботи учень мав отримати суму індексації у розмірі 59,65 грн.

 

І наостанок фахівці Мінсоцполітики нагадали про виконання роботодавцями вимоги щодо нарахування зарплати не нижче мінімальної (у 2018 році – 3723 грн). Якщо нарахована заробітна плата працівника при виконанні місячної норми праці є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної зарплати, роботодавець проводить доплату до рівня мінімальної зарплати. Ця доплата виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати. Про це також читайте тут.

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»