• Посилання скопійовано

Працівникам дозволять уступати борги по зарплаті у разі неплатоспроможності роботодавця

Мінсоцполітики доопрацювало проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права працівників на своєчасну виплату заробітної плати»

Працівникам дозволять уступати борги по зарплаті у разі неплатоспроможності роботодавця

На сайті СПО профспілок опубліковано доопрацьований Мінсоцполітики проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права працівників на своєчасну виплату заробітної плати» (завантажити).

Нагадаємо, що вперше цей проект був оприлюднений Мінсоцполітики у жовтні 2018 року (читайте тут). Проте зараз він містить дещо інші норми.

Так, зазначеним законопроектом пропонується запровадити посилення захисту прав працівників у разі порушення строків виплати заробітної плати, зокрема, шляхом:

  • зобов’язання роботодавця сплатити працівнику пеню у розмірі 0,06% від суми боргу за кожний день затримки;
  • надання права працівнику тимчасово припинити виконання роботи у разі затримки виплати заробітної плати, належної працівникові, на термін більше 15 днів;
  • виплати працівнику компенсації у розмірі середньомісячної заробітної плати за три місяці, що передують місяцю, в якому порушено справу про банкрутство роботодавця чи припиненню трудового договору у разі звільнення працівника до порушення зазначеної справи;
  • надання працівнику у разі неплатоспроможності роботодавця відступлення права вимоги до боржника щодо зобов'язань з виплати заробітної плати шляхом укладення договору відступлення з Держпраці або іншою юридичною особою в порядку, встановленому Мінсоцполітики;
  • надання статусу виконавчого документа припису Держпраці у разі порушення строків виплати зарплати більш ніж на два місяці.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з 1 січня 2020 року.

 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»