• Посилання скопійовано

Як Держпраці дізнається інформацію про оплату праці в «конвертах»?

Держпраці проводить аналіз стану неформальної зайнятості в областях на підставі інформації про рівень неформальної зайнятості у формальному і неформальному секторах економіки

Як Держпраці дізнається інформацію про оплату праці в «конвертах»?

Держпраці нагадує, що одним з основоположних прав людини є право на гідні умови праці. Створення гідних умов праці без ефективного механізму недопущення та боротьби із порушеннями законодавства про працю неможливо. Ефективна державна політика є головною частиною загальної системи, яка сприяє досягненню гідних умов праці на рівні роботодавців.

Держпраці відповідно до покладених на неї завдань проводить моніторинг у сфері оплати праці, в тому числі і виплати зарплати «в конвертах».

Для визначення роботодавців, які мають найвищий ризик застосування праці незадекларованих працівників (неоформлених трудових відносин), територіальними органами Держпраці проводиться аналіз стану неформальної зайнятості в областях на підставі інформації про рівень неформальної зайнятості у формальному і неформальному секторах економіки, за результатами якого розробляються паспорти неформальної зайнятості областей.

Відповідно до вказаних паспортів, лідерами з неформальної зайнятості є такі галузі:

  • тимчасове розміщення і організація харчування;
  • будівництво;
  • сільське господарство;
  • оптова і роздрібна торгівля;
  • ремонт автотранспортних засобів.

Єдиним регулярним джерелом інформації щодо економічної активності населення України, зокрема, в частині розміру середньої заробітної плати, є результати обстеження, яке проводить Держстат.

Відповідно до оприлюднених статистичних даних, станом на 01.07.2019 р. найбільші заробітні плати отримують працівники таких галузей:

  • промисловість (11636 грн);
  • транспорт і логістика (11601 грн);
  • будівництво ( 9208 грн).

Можна припустити, що цифри Держстату далекі від реальних. Головна підстава так думати – зарплати у “конвертах”, ця проблема в Україні досі не вирішена.

Тренди на ринку праці можна простежити також завдяки спеціалізованим сайтам з пошуку роботи. Наприклад, відповідно даних «OLX Робота» за перше півріччя 2019 року середня заробітна плата у тій же будівельній галузі становить – 14350 грн, чим значно відрізняється від офіційних даних Держстату (5142 грн або 55,8 %). Схожа ситуація спостерігається не лише в галузі будівництва, а і в інших галузях, зокрема в тих, що  Держпраці віднесені до найбільш ризикових.

Отже, враховуючи вищезазначене, можна зробити висновки про велику вірогідність виплати заробітної плати «в конвертах» в цих галузях.

Крім того, за період січень – липень 2019 року під час здійснення заходів державного контролю інспекторами праці, найбільшу кількість працівників допущених до виконання роботи без належного оформлення трудових відносин виявлено в таких галузях:

  • торгівля, діяльність готелів та ресторанів – виявлено 2 тис. 969 осіб без належного оформлення трудових відносин, з яких: 474 працівника працювали за цивільними договорами, що мали ознаки трудових; 1 тис. 314 працівників виконували роботи без оформлення трудових договорів та
  • 1 тис. 181 – без повідомлення ДФС;
  • будівництво – 962 особи, з яких: 400 працювали за цивільними договорами, що мали ознаки трудових; 374 працівника виконували роботи без оформлення трудових договорів та 188 – без повідомлення;
  • промисловість – 1 тис. 166 осіб, з яких: 405 працювали за цивільними договорами, що мали ознаки трудових; 328 працівників виконували роботи без оформлення трудових договорів та 433 – без повідомлення ДФС;
  • сільське господарство – 650 осіб, з яких: 293 працювали за цивільними договорами, що мали ознаки трудових; 134 працівника виконували роботи без оформлення трудових договорів та 223 – без повідомлення ДФС.

На підприємствах транспорту, сфери відпочинку і розваг, культури та спорту, інших сфер господарювання виявлено загалом 6 тис. 941 працівника, які були допущені до виконання роботи без належного оформлення трудових відносин.

Джерело: Державна служба з питань праці

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»