• Посилання скопійовано

Мінсоцполітики чітко визначило перелік доходів, за затримку виплати яких проводиться компенсація

Оприлюднено законопроект, яким пропонується встановити чіткий перелік грошових доходів громадян, за порушення строків виплати яких проводиться компенсація

Мінсоцполітики чітко визначило перелік доходів, за затримку виплати яких проводиться компенсація

12 листопада 2019 року Мінсоцполітики оприлюднило проект Закону "Про внесення змін до статті 2 Закону України „Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати".

 

Для чого ці зміни?

Як зазначено у пояснювальній записці, цей законопроект розроблений на виконання рекомендацій Мін’юсту за результатами проведення антикорупційної експертизи Закону „Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати”. 

Так, згідно з висновком Мін’юсту, Закон містить положення, що сприяє або може сприяти вчиненню корупційних правопорушень (корупціогенний фактор), а саме нечіткість встановленої адміністративної процедури. 

Так, у частині другій статті 2 Закону, якою передбачено, що під доходами у цьому Законі слід розуміти грошові доходи громадян, які вони одержують на території України і які не мають разового характеру, серед переліку видів доходів громадян (пенсії, соціальні виплати, заробітна плата, грошове забезпечення) існує позиція „та інші”.

 

Що пропонується?

З метою усунення корупціогенного фактору законопроектом пропонується встановити чіткий перелік грошових доходів громадян, за порушення строків виплати яких проводиться компенсація, а саме:

  • пенсії або щомісячне довічне грошове утримання (з урахуванням надбавок,  підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною та інші доплати до пенсії, встановлені законодавством);
  • соціальні виплати;
  • стипендії;
  • заробітна плата (грошове забезпечення);
  • сума індексації грошових доходів громадян.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»