• Посилання скопійовано

Зростання мінімальної зарплати у 2020 році: наслідки для бізнесу

Від розміру мінімальної зарплати залежать не тільки зарплатні виплати та податки з них, але й розмір місцевих податків та деякі правила оподаткування податком на прибуток. Про те, на скільки вони зростуть в 2020 році, читайте у статті

Зростання мінімальної зарплати у 2020 році: наслідки для бізнесу

11 грудня Президент підписав Закон про Держбюджет на 2020 рік. Але тексту закону поки ще не має.

Згідно із проектом Держбюджету-2020 розмір мінімальної зарплати  становитиме:

  • у місячному розмірі: з 1 січня — 4723 гривні (тобто на 550 грн більше ніж у 2019 році - 4173 грн);
  • у погодинному розмірі: з 1 січня — 28,31 гривні (у 2019 році - 25,13 грн).

На що ж вплине таке зростання?

Оплату та оподаткування зарплати ми розглянули тут. 

Аналізувати сплату у 2020 році ЄСВ та єдиного податку самозайнятими особами (підприємцями, фермерами і особами, які здійснюють незалежну професійну діяльність) ми вже починали раніше. Тож тепер давайте подивимось на решту основних показників.

 

Податок на прибуток

Звісно, на ставку податку на прибуток мінімальна зарплата не впливає. Але від неї залежить окрема податкова різниця, на яку певним платникам податку слід буде відкоригувати визначений фінрезультат.

За пп. 140.5.4 ПКУ слід збільшувати фінрезультат на суму товарів та послуг придбаних у неприбуткових організацій, внесених до Реєстру, якщо сума вартості товарів, у тому числі необоротних активів, робіт та послуг, придбаних у таких організацій, сукупно протягом звітного року перевищує 25 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року.

У 2020 році річна вартість цих активів буде становити 118075,00 грн.

 

Туристичний збір

Згідно із пп. 268.3.1 ПКУ ставка туристичного збору встановлюється за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, за кожну добу тимчасового розміщення особи у місцях проживання (ночівлі), визначених пп. 268.5.1 ПКУ, у розмірі:

  • до 0,5 відсотка – для внутрішнього туризму 
  • та до 5 відсотків – для в’їзного туризму 

від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, для однієї особи за одну добу тимчасового розміщення.

Отже, зростання розміру мінімальної зарплати на 01.01.2020 р. призвело і до зростання максимального розміру туристичного збору.

Тепер цей максимальний розмір за добу на 1 особу становитиме: 

  • до 23,62 грн. – для внутрішнього туризму;
  • та до 236,15 грн. – для в’їзного туризму.

Але, як і раніше, фактичний розмір туристичного збору на територіях кожної громади мають встановити місцеві ради.

 

Податок на нерухомість

Згідно з пп. 266.5.1 ПКУ ставки податку для об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюються рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об'єднаних територіальних громад, що створені згідно з законом та перспективним планом формування територій громад, залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об'єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 1,5% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв.м. бази оподаткування.

Отже, за 2020 рік потрібно буде сплачувати податок на нерухомість за 1 кв.м. за максимальною ставкою 4723 х 1,5% = 70,85 грн. А якою точно ця ставка буде на території певної територіальної громади, вирішуватиме місцева рада.

 

Транспортний податок

За пп. 267.2.1 ПКУ до об'єкта оподаткування належатимуть легкові авто, у яких:

  • від дати випуску минуло не більше 5 років;
  • середньоринкаова вартість яких становить понад 375 розмірів МЗП, встановленої законом на 1 січня (в 2020 році – це 4723 грн х 375 = 1 771 125 грн).

Нагадуємо, що ця середньоринкова вартість визначається Мінекономрозвитку за методикою, затвердженою КМУ, станом на 1 січня податкового (звітного) року. Докладніше про це читайте тут. 

 

Збір за паркування

За пп. 268-1.3.1 ПКУ ставки збору встановлюються за кожен день провадження діяльності зі забезпечення паркування транспортних засобів у гривнях за 1 кв. метр площі земельної ділянки, відведеної для організації та провадження такої діяльності, у розмірі до 0,075% мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня звітного року.

Таким чином, у 2020 році максимальний розмір ставки цього збору за 1 кв.м. буде становити 4723 х 0,075% = 3,54 грн.

 

Мінімальний розмір статутного капіталу акціонерного товариства

За ст. 14 Закону про АТ мінімальний розмір статутного капіталу акціонерного товариства становить 1250 мінімальних зарплат, виходячи зі ставки мінімальної заробітної плати, що діє на момент створення (реєстрації) акціонерного товариства.

Тож, протягом 2020 року мінімальний розмір статутного капіталу для  АТ буде становити 5 903 750,00 грн.

 

Штрафи за порушення законодавства з праці

Ще одна зміна – зростання сум штрафів, передбачених ст. 265 КЗпП.

За порушення трудового законодавства юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, несуть фінансову відповідальність у таких розмірах:

30 мінімальних зарплат за кожного працівника, з 01.01.2020 р. це 141 690 грн за такі порушення:

  • фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору;
  • оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час;
  • виплату заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску.

10 мінімальних зарплат за кожного працівника, з 01.01.2020 р. це 47 230 грн за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці (наприклад, за неоплату роботи в нічний час, роботу в вихідний або святковий день, понадурочну роботу та інші питання оплати праці);

3 мінімальні зарплати, –  з 01.01.2020 р. це 14 169 грн  за такі види порушень:

  • порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць,
  • виплата їх не в повному обсязі.

- 10 мінімальних зарплат за кожного працівника, з 01.01.2020 р. це 47 230 грн  за недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених Законами  «Про військовий обов’язок і військову службу»«Про альтернативну (невійськову) службу»«Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

1 мінімальна зарплата (з 01.01.2020 р.  723 грн) за порушення інших вимог трудового законодавства, крім передбачених вище. 

А ще ця стаття передбачає штраф у розмірі 3-х мінімальних зарплат (з 01.01.2020 р. це 14 169 грн) за недопущення інспекторів з праці до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні. Якщо ж це була перевірка з питань виявлення неоформлених працівників або виплати зарплати «в конвертах», тобто без сплати податків, то штраф буде ще більшим, у стократному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення ( з 01.01.2020 р. це 472 300 грн).

Про правила проведення інспекційних відвідувань та штрафування роботодавців у 2019 році ми писали тут, а про намір депутатів змінити розміри трудових штрафів – ось тут.

***

Читайте також: 

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»